Jinekomasti, erkeklerde kadın tarzında meme gelişimi olarak tanımlanmaktadır. Her yaşta görülebilir ancak en sık ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Sağlık açısından genellikle bir tehdit oluşturmayan bu durum, daha çok erkek vücuduna uygun olmayan bir estetik sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kendiliğinden gerilemez. Bazen medikal ama genellikle cerrahi müdahale ile sorun çözülmektedir. 

Erkeklerde meme büyümesi neden olur?

Jinekomasti, östrojen ve testosteron hormonlarının düzensizliğinden ya da dengesizliğinden oluşur. Vücuttaki testosteron miktarı azalır ya da östrojen miktarı artarsa jinekomasti oluşabilir. Bu hormonal değişikliğin birçok nedeni olabilir. Bu değişikliklerin bir kısmı doğaldır ve altında yatan başka bir tıbbi durum yoktur. Diğer jinekomastiler ise başka bir rahatsızlık nedeniyle oluşabilir. Bazı ilaçlar, alkol ve uyuşturucu kullanımı jinekomastiye sebep olabilir. Bazı tümörler, organ bozuklukları da bu duruma neden olabilir. Hiçbir neden bulunamadığı durumlar da oldukça fazladır. 

Jinekomasti belirtileri nelerdir?

Memelerde büyüme, yağlanma, sarkma gibi belirtiler ortaya çıkar. Sert bir kitle varsa mutlaka ultrasonografi ile araştırılmaldır. Jinekomasti tedavisine önce hastanın altta yatan hormonal bozukluğu, sonra da diğer nedenler araştırılmalıdır. Jinekomasti tedavi seçenekleri jinekomastinin tipine göre belirlenir. Medikal tedaviler hastanın yaşına, hormonal düzeyine ve altta yatan tıbbi nedenlere göre düzenlenir. 

Jinekomasti ameliyatı

Cerrahi müdahale, jinekomasti tedavisinde en etkili ve kesin yöntemdir. Nasıl bir müdahale olacağı, deri sarkması ve doku hacmine göre farklılıklar göstermektedir. Meme bezi ve yağ dokusu oranı tedavi seçiminde rol oynamaktadır. Temelde yağ dokusunu parçalayan ve emen liposuction sistemleri ile yağ dokusu hacimsel olarak azaltılmaktadır. Glanduler dokuyu cerrahi olarak çıkartmak ve deriyi farklı şekillerde kesiler ile gerdirmek gerekmektedir. 

Jinekomasti ameliyatı sonrasında ameliyatın tekniğine göre bakımı farklılık gösterir. Eğer tedavide vaser ya da lazer liposuction teknikleri tercih edilirse, iyileşme süreci de oldukça konforlu bir şekilde geçer. Kişi yaklaşık 1 ay sonra etkili sonuçlar alır ve normal yaşantısına döner. Cerrahi müdahale gerektiren durumlar genellikle genel anestezi altında yapılsa da bazı durumlarda lokal anestezi de tercih edilebilir. Kişi operasyondan sonra aynı gün içerisinde taburcu olabilir. Genel anesteziye bağlı olarak kişinin bazen bir gece gözetim altında tutulması gerekebilir.

Jinekomasti ameliyatı sonrasında bölgede ödem ve şişliklerin görülmesi normaldir. Bu oluşumlar ilk hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Operasyondan sonra hafif ağrılar olabilir. Ameliyattan 3-4 gün sonra duş alınabilir, işe dönülebilir. Günlük yaşam aktiviteleri normale dönebilir. Jinekomasti korsesi, jinekomasti ameliyatlarından sonra kullanılması gereken bir baskı malzemesidir. Bir ay boyunca hastanın sürekli kullanılması tavsiye edilmektedir. 

Jinekomasti ve merak ettiğiniz diğer konular hakkında bilgi almak için Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümümüzden randevu alabilirsiniz.

Prof. Dr. Hüseyin Borman
Bayındır Söğütözü Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

12.03.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız