Pandemi sürecinde yeme alışkanlıkları birçok birey için olumsuz yönde değişti. İhtiyaç duyulan enerjiden daha fazlasının alındığı ve fiziksel olarak çoğunlukla pasif kalındığı  bu günlerde kilo alınması da kaçınılmaz oldu. Yazın gelmesi ile birlikte uzun vadede aldıkları kilolarından bir an önce kurtulmak isteyen pek çok kişi, hızlı kilo vermenin yollarını aramaya başladı. Hâl böyle olunca, sosyal medyada rastlanılan şok diyetlere de rağbet arttı. Bu şok diyetlerden biri de İsveç diyeti...

İsveç diyeti nasıl yapılır?

  • İki haftada 7-20 kg verdirme vaadinde bulunan bir diyet şeklidir.
  • 13 gün boyunca uygulanır ve sabit bir programa sahiptir.
  • Diyetin 6 günden önce bırakılmaması gerekir.  
  • 3 ay geçmeden bir daha yapılması önerilmez.
  • Çok düşük kalorili bir diyettir (günlük yaklaşık 350-400 kalori ).
  • Protein ağırlıklı bir diyet şeklidir.
  • Günlük vitamin ve mineral ihtiyacı için önemli olan meyve, bu diyette yer almaz.
  • İçeriğinde sağlıklı olan karbonhidratlar bulunmaz.


İsveç diyeti, çok düşük kalorili olduğu için metabolizma hızının yavaşlamasına neden olur. Bu da verilen kiloların daha fazlası ile geri alınma riskini oldukça artırır. Ayrıca bu kadar kısa sürede verilen kilolar, vücut kas kütlesinden olmaktadır. Bu durum, sağlık açısından kesinlikle istenilmeyen bir durumdur.

Protein içeriği yüksek bir diyet şekli olduğu için özellikle, gut, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olan bireylerin kesinlikle uygulamaması gerekir. Ayrıca büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için de uygun bir diyet programı değildir.

Kahvaltı öğünü olmayan bir diyet şeklidir. Kan şekeri dengesi için, gün içindeki en önemli öğünün kahvaltı olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca çok düşük kalorili bir diyet olduğu için, gün içinde alınması gerekli vitamin ve mineral açısından yetersiz kalmaktadır.

Peki bu diyeti yapmak ne kadar doğru?
Kilo verme süreci kişiye özel, sürekliliği olan, olumlu yönde beslenme davranış değişikliği hedeflenen ve en önemlisi de kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemeyen özelliklere sahip olmalıdır. Beslenme davranışı olarak benimsenemeyecek geçici diyetler, verilen kiloların fazlası ile geri alınmasına neden olur.

16.07.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız