İmplant üstü protezler, implantların sayısı, lokalizasyonu, hastanın ağız hijyeni gibi faktörlere bağlı olarak implant üstü sabit veya hareketli protezler şeklinde sınıflandırılabilir. İmplant destekli hibrit protezler ise, implant üstü sabit protez sınıflamasına dahildir. Genellikle hibrit protezler, farklı metal alaşımlarından yapılan alt yapı üzerine akrilik kaide ve suni dişler ya da porselen dişler kullanılarak üretilen ve vida tutuculu olarak ağza yerleştirilen restorasyonlar olarak kabul görmektedir. Hibrit protezler hastalar için çıkarılmayan sabit protezlerdir. İstenildiği ve gerekli görüldüğü zaman sadece hekim tarafından çıkarılabilmektedir.  

Hibrit protezler kimler için uygundur?

Hibrit protezler hem tam diş eksikliğinde hem de kısmi diş eksikliklerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Hibrit protezler, orta ve ileri derecede kemik rezorpsiyonu olan hastaların kemik ve yumuşak dokularının tedavisinde, tümoral rezeksiyon sonucu çok fazla kemik kaybının olduğu dişsiz kretlerde, düzensiz alveolar kemik rezorpsiyonunda, üst çene dudak desteğinin sağlanmasının istendiği durumlarda yapılabilmektedir. Bu tip bir protezin yapımına karar vermede esas alınacak ilk kriter çeneler arası mesafedir. Bununla birlikte dudak desteği, üst çenedeki yüksek gülme hattı, konuşma durumundaki alt çene dudak çizgisi göz önünde bulundurulacak diğer estetik parametrelerdir.

Hibrit protezler hangi durumlarda tercih edilir?

Zaman içerisinde teknolojik gelişmeler ile gerek alt yapı ve gerekse üst yapı materyallerinin seçiminde, üretim tekniğinde ve restorasyonun tasarımında alternatifler ve gelişmeler meydana gelmiştir. Vidalar ile ağza yerleştirilen hibrit protezler hastalar için sabit protez rahatlığı sağlarken, hekimler için ise herhangi bir tamir ya da kontrol amaçlı yerlerinden çıkarılma kolaylığı sunmaktadır. Hibrit protezler sayesinde iki farklı doku rekonstrükte edilir bu dokular ise dişeti ve çevre dokuları ile diş sert dokularıdır.

Hibrit protezlerin avantajları nelerdir?

Hibrit protezler, implant destekli sabit protezler ile kıyaslandığında hastalara birçok fonksiyonel, estetik ve psikolojik avantaj sunarlar, ekonomik açıdan uygunlardır ve okluzal kuvvetler ile oluşan stresler azaltılabilir.

İmplant destekli hibrit protezler; giriş yolu problemlerinin çözülmesi, restorasyonun pasif uyumu, restorasyonun marjinal sınırının temizlenebilecek alana taşınması ve ağız dışı yumuşak doku desteğinin ve estetiğin istenilen düzeyde karşılanması gibi sahip olduğu avantajlar sebebiyle tercih edilebilecek bir tedavi seçeneğidir. Bunun yanı sıra, gerektiğinde hekim tarafından protezin çıkarılmasının kolay olması, implantları birbirine splinte ederek çiğneme kuvvetinin tüm implantlara dağıtılması gibi avantajlara sahiptir.

Ek olarak, implant destekli hibrit protezlerde akrilik materyali; maliyetin düşük olması, polisaj işlemlerinin ve gerektiğinde tamirinin kolay olması gibi avantajlarından dolayı tercih edilebilmektedir.

Hibrit protezlerde kullanılan materyallerin yan etkisi var mıdır?

Herhangi bir yan etkisi yoktur, zaten ağız içerisinde kullanılan materyaller daha önceden çalışılmış doku dostu materyallerdir. Genellikle bazı metal alaşımları, titanyum, zirkonyum ve PEEK gibi güncel estetik alt yapı materyalleri kullanılmaktadır. Sonuç olarak, hibrit protezlerle kaybedilen gerek sert gerekse yumuşak dokular en iyi şekilde yerine koyulabilir ve estetik ve fonksiyonel açıdan tatminkâr sonuçlar elde edilebilir.

Hibrit protezler kaç seansta uygulanır?

Klasik bir protez tedavisinden farkı yoktur. Hastalara birbirini takip eden en az 5-6 seans uygulama yapılmaktadır. Tabii protez yapımı bittikten sonra ayrıca kontrol seansı da uygulanmaktadır. 

Hibrit protezlerin ardından düzenli kontrol gerekli midir?

Düzenli kontroller, protezin ve implantların uzun dönem başarısı için oldukça önemli bir durumdur. Hastaların 6 ile 12 ay arasında düzenli olarak kontrollerine gelmesi bildirilmekte ve bu kontrollere gelmesi mutlaka istenmektedir.

Hibrit protez kullananların kemik yapılarında deformasyon olur mu?

Normal bir durumda olmaz. Hatta kemik içerisine konulan implant sayesinde o bölgede yıllar içerisinde gerçekleşebilecek olan kemik erimesi durdurulmuş olur. Fakat hasta ağız hijyenine dikkat etmez ve düzenli kontrollerine gelmezse protez altındaki implant çevresinde de normal dişlerde olduğu gibi kemik kayıpları görülebilir.

Dr. Dt. Kübra Yıldız Domaniç
Bayındır Fenerbahçe Diş Kliniği Protez Uzmanı

22.02.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız