Hepatit enflamatuvarı bir yanıtın histolojik bulgularına eşlik eden ve karaciğer hücrelerinde hasar ile sonuçlanan bütün bozuklukları kapsayan bir tanımdır. Tüm dünyada yaygın olarak görülen bir karaciğer iltihabı olan hepatit, akut ve kronik olarak sınıflandırılır ve birçok nedeni mevcuttur.

6 aydan kısa süren iltihaplara akut hepatit denir. 6 aydan uzun süren iltihaplara ise kronik hepatit denir ve birçok nedeni mevcuttur:

  • İlaç ve alkol kullanımı (uyumsuz kullanılan vitaminler, herbal ilaçlar)
  • Viral hepatitler (A, B, D, E, CMV, EM vs.) A ve E hayati akut hepatitlerdendir.
  • Demir ve bakır metabolizma bozuklukları
  • Yağlı karaciğer
  • Otoimmün bozukluk (vücudun kendi dokularına saldırısı)


Hepatit belirtileri nelerdir?

Klinik olarak halsizlik ve yorgunlukla başlayan ve siroza kadar ilerleyebilen bir hastalıktır. Belirtileri arasında kaşıntı, zayıflama, karında şişkinlik, gözlerde ve ciltte sarılık gibi bulguları olabilir. Kronik hepatitlerde siroz ve karaciğer kanseri kaçınılmaz sondur. Zamanla bu tabloya böbrek, solunum yetmezliği ve beyin fonksiyonlarının bozulması eşlik eder.

Hepatit bulaşıcı mıdır?

Bütün hepatitler bulaşıcıdır ancak bulaşma yolları ve bulaşma kapasiteleri farklıdır. A ve E hepatitleri genellikle yiyecek-içecekler yoluyla bulaşırken, B, C, D ve G hepatitleri, kanla ve vücut sıvıları ile bulaş olmuş materyaller yoluyla veya yakın temaslarla geçebilir.

Hepatitin türleri nasıl belirlenir?

Hastalığın semptomları genellikle benzerdir ve hangi tip hepatit olduğunun belirlenmesi ve kesin ayrım yapılabilmesi için kan testi gereklidir. Hepatit etkeninin saptanmasında ELISA yöntemi denen test yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır.

Hepatit tedavi yöntemleri

Akut hepatitli kişilere uygulanan özel bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak kronik hepatit olan kişilerde bazı durumlarda farklı ilaçlar kullanılarak tedavi uygulanabilmektedir.

Hepatitten korunma yolları

  • Hepatit B’den korunma aşı ile mümkündür.
  • Damardan ilaç (uyuşturucu ve benzeri) kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Doktor tavsiyesi dışında ilaç ve vitamin kullanılmamalıdır.
  • Aktarlardan ve benzeri yerlerden alınan ot ve bitkilerden uzak durulmalıdır.
     

Doç. Dr. Yüksel ATEŞ
Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı

28.07.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız