Genital siğil, genital bölgede veya çevresinde (penis, vajina, anüs veya perineum) meydana gelen, HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen bir virüsün yol açtığı lezyonlardır. Genital siğiller, tek bir siğil veya küçük bir küme şeklinde ortaya çıkabilir. Genital siğil oluşumu, ciltte küçük, sert kabarcıklar şeklinde başlar ve zamanla büyür. Bu siğiller genellikle renksiz ya da cilt tonuna uygun renktedir ancak bazen kırmızı veya kahverengi de olabilirler. Genital siğiller genellikle ağrısızdır, ancak bazı durumlarda kaşıntı, kanama veya hassasiyet gibi semptomlara neden olabilir.

Genital siğil belirtileri nelerdir?

Genital siğil belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde, genital siğillerin varlığına dair belirgin bir semptom olmayabilir. Bununla birlikte, genital siğillerin en yaygın belirtileri şu şekildedir:

• Ciltte küçük, sert kabarcıkların meydana gelmesi.
  • Kabarcıkların büyümesi ve çoğalması.
  • Kabarcıkların kaşıntı, hassasiyet veya ağrıya neden olması.
  • Kanama veya enfeksiyon riski artması.

Genital siğil nasıl bulaşır?

Genital siğile neden olan HPV virüsü, enfekte bir kişi ile cinsel temas (vajinal, anal veya oral seks) yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle, kondom kullanımı bu enfeksiyonun yayılmasını önlemede yardımcı olabilir ancak tamamen önleyemez. HPV virüsü bazen enfekte kişilerde herhangi bir belirtiye neden olmadan kalabilir ve bu nedenle enfeksiyonun kaynağı tespit edilemeyebilir.

Genital siğil çeşitleri

HPV, birçok farklı türü olan bir virüstür ve her tür farklı belirtilere neden olabilir.

• Düz siğiller: Düz siğiller, HPV'nin 3, 10, 28 ve 49 numaralı türleri tarafından neden olunur. Bu siğiller, normal cilt renginde veya hafifçe koyu renkte, düz ve oval şekilli olabilir. Genital bölgenin dışında veya içinde olabilirler.
  • Koni siğilleri: Koni siğilleri, HPV'nin 6 ve 11 numaralı türleri tarafından neden olunur ve genital siğillerin en yaygın türüdür. Bu siğiller, sivri uçlu bir görünüme sahip ve genellikle renkleri cilt renginden daha koyudur. Koni siğilleri, kadın ve erkeklerin genital bölgesinde görülebilir.
  • Papüler siğiller: Papüler siğiller, HPV'nin 27 ve 57 numaralı türleri tarafından neden olunur. Bu siğiller, küçük, sert ve yuvarlak olabilir ve genellikle vücudun üst kısmında, özellikle yüzde görülür. Ancak genital bölgede de görülebilirler.
  • Filiform siğiller: Filiform siğiller, HPV'nin 1, 2, 4, 27 ve 29 numaralı türleri tarafından neden olunur. Bu siğiller, uzun, ince ve sivri bir görünüme sahiptir ve genellikle göz kapakları, dudaklar, burun ve boyun gibi yüz bölgesinde görülür. Ancak genital bölgede de görülebilirler.
  • Bowenoid papüller: Bowenoid papüller, HPV'nin 16, 18, 31, 33, 39 ve 51 numaralı türleri tarafından neden olunur. Bu siğiller, düz veya kabarık, renkli ve sert olabilir. Genital bölgede sıklıkla görülürler ve kanser öncesi lezyonlar olarak kabul edilirler.

Genital siğil tedavi yöntemleri nelerdir?

Genital siğil tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Enfeksiyonun tekrarlanması olasıdır, bu nedenle enfeksiyonun belirtilerinin farkında olmak ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek önem taşır.

Genital siğil tedavisi, genellikle enfeksiyonun şiddeti, konumu ve yaygınlığına bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri şu şekildedir:

• Koterizasyon: Genital siğil yaktırma da denilen koterizasyon, genital siğillerin yakılması veya dondurulması yoluyla yok edilmesidir.
  • İlaç tedavisi: Bazı ilaçlar, genital siğilleri yok etmek veya büyüme ve yayılmasını önlemek için kullanılabilir. Ayrıca genital siğillerin tedavisinde kullanılan bazı kremler mevcuttur. Bu kremler, genital siğillerin neden olduğu cilt lezyonlarını azaltmaya yardımcı olabilir ve bazı durumlarda siğillerin tamamen kaybolmasına da neden olabilir.
  • Cerrahi müdahale: Genital siğillerin çıkarılması için cerrahi müdahale yapılabilir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren tedaviler: Bazı durumlarda, HPV enfeksiyonu ve genital siğillerin tekrarlamasını önlemek için bağışıklık sistemini güçlendiren tedaviler önerilebilir.

HPV virüsünün yayılmasını önlemek için ise şu önlemler alınabilir:

• Düzenli olarak prezervatif kullanılması,
  • Tek eşliliğin korunması,
  • Düzenli olarak genital bölge temizliğinin yapılması,
  • HPV testi (HPV testi, HPV enfeksiyonunun teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Özellikle, cinsel aktivitesi olan kadınlar ve erkekler, belirli bir yaştan sonra düzenli olarak HPV testi yaptırmalıdır)
  • HPV aşısı (siğillerin yüzde 90’ı HPV tip 6-11 enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkar. Rahim ağzı kanserine karşı da koruyucu etkisi olan HPV aşısı, bu tiplere karşı da koruyucu etki sağlar. 9-13 yaş arasındaki kız çocuklarının 2 doz, 14 yaş üzerindeki kız çocuklarının ve kadınların ise 3 doz şeklinde HPV aşısı yaptırmaları hem rahim ağzı kanserinden hem de siğillerden yüzde 90 oranında korunma sağlayacaktır)

Uzm. Dr. Başar Önal
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı