Diş neden sıkılır?

Diş sıkmanın birçok sebebi bulunmakla beraber, genel olarak diş sıkmanın sebebi stresin verdiği rahatlama ihtiyacıdır. Çiğneme, kaslar üzerine stimülan (uyarıcı) bir etki yapar ve hastanın kullandığı çiğneme kaslarında bir süre sonra laktik asit birikmesi olur. Bu birikme, kaslarını kullanarak aktivite yapanlarda da görülür. Laktik asit kaslarda gerilme, yorgunluk ve ağrı belirtileri verdiğinden, vücut savunma mekanizmasını kullanarak endorfin (mutluluk hormonu) hormonu salgılanmasını sağlayarak bir çeşit mutluluk ve rahatlık hissi elde etmeye çalışır.

Stres, uykuda diş sıkmayı etkiler mi?

Stres uykuda diş sıkmayı tetikleyebilir. Gün içinde yaşanan olumsuz olaylar, fark edelim veya fark etmeyelim bilinç altımızda birikir ve rüya esnasında yüzeye çıkarak sıkmamız için etmenleri oluşturur.

Diş sıkma nasıl teşhis edilir?

Diş sıkan insanları ayırt etmek çok kolay olmasa da, genelde çok kullanılmaktan dolayı gelişmiş masseter kaslar (çiğneme kasları), köşeli bir yüz, ağız içinde aşınmış dişler, bazı durumlarda röntgende görülen kemik kayıpları, eklem rahatsızlıkları, uzun süren patalojik durumlarda eklem aşınmaları ve baş boyun bölgesinde sebebi bilinemeyen ağrı belirtileri biz profesyonellerin teşhis koymasında öncelikli olarak bize yardımcı olan belirtilerdendir.

Diş sıkmanın yol açtığı problemler nelerdir?

Uzun bir süre diş sıkan insanların bazı problemlerle karşılaşması olasıdır. Bunlar:

  • Dişlerde aşınma
  • Fazla basınç alan dişlerde kök kırıkları ya da çatlakları
  • Kemik kayıpları
  • Beslenme bozukluğu oluşan dişlerde vitalite (canlılık) kaybı ve kanal tedavisi gereksinimi
  • Eklem rahatsızlıkları
  • Baş ve boyun bölgesinde (bazen sırt bölgesinde) sebebi bilinemeyen ağrılardır.


Diş sıkma baş ağrısı yapar mı?

Diş sıkarak, gıcırdatarak çiğneme kaslarının normalden çok daha fazla kullanılması baş ve boyun bölgesinde ağrılara ve kaslarda deformasyonlara yol açabilir.

Diş sıkma tedavisi ve çözümleri nelerdir?

Tedavi için sıkmanın cinsine göre birden fazla çözüm vardır. Gece koruyucusu ya da habit breaker denilen koruyucu plaklar, çiğneme kaslarına botoks uygulaması, kas gevşeticiler ya da psikolojik yardım bunların arasındadır.

  • Gece koruyucuları: Kalıcı bir önlem oluşturmaktan çok, psikolojik kökenli ve sadece süreli durumlardan kaynaklı sıkmalarda, dişlere ve çevre dokuya zarar verilmesinin önlenmesi amacıyla kullanılır.
  • Habit breaker: Uzun süreli sıkmalarda hastanın eklemine verdiği zararların engellenmesi ve hastanın sıkma alışkanlığının değiştirilmesi amacı ile kullanılan bir yöntemdir.
  • Botoks (botulinum toksin): Genelde geçici bir süre ile çiğneme kaslarının belli bir orandan sonra sıkılmasına engel olmak için kullanılan ama daimi kullanımı sakıncalı olan bir tedavi yöntemidir. Kullanılan konsantrasyona bağlı olarak ilk kullanımlarda 6 ay 1 yıl kadar bir süre etki göstermesine rağmen, sürekli kullanımı halinde kullanım süresi aynı dozlara rağmen giderek kısalan ve bir müddet sonra kaslarda sarkmalara yol açan bir tedavi türüdür.
  • Kas gevşetici ilaçlar: Sistemik olarak etki ettiğinden, dikkat gerektiren işe sahip olanlarda kullanımı çok önerilmeyen tedavi yöntemleri arasındadır.
  • Psikolojik destek: Sıkmaya sebep olan problemlerle baş edemeyecek konumda olan kişilerin telkin ve yardımla problemlerin üstesinden gelmesini sağlayacak bir yöntemdir. Bu yöntem günümüzde birçok kişi tarafından kullanılmaktadır.


Diş gıcırdatma neden olur?

Gıcırdatma, çocuklukta süt dişlerinin aşınarak, altındaki sürekli dişlere yer açmak istemesinden kaynaklı bir durumdur. Erişkinlerde ise sinir halinin devamında bir rahatlama duygusu alma isteğinden kaynaklıdır.

Dt. Bülent Torun
Bayındır Tuzla Diş Kliniği Tedavi ve Protez Uzmanı

28.06.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız