Kör bağırsağın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan apendiks vermiformis (apandisit), acil müdahale gerektiren bir patolojidir. En sık akut batın sendromu nedeni akut apandisittir. Görülme sıklığı %7-10'dur. Her yaş grubunda görülmekle beraber en sık 20- 30 yaş arasında görülür.

Apandisit belirtileri nelerdir?

İştahsızlık, yemek kokusuna tahammülsüzlük, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı en belirgin şikayetlerdir. Nadiren tuvalet alışkanlığında değişiklikler, gaz çıkarmakta zorluk şikayetleri de görülebilir. Apendiks lokalizasyonu karın sağ alt tarafındadır. Tipik karın ağrısı göbek etrafından başlar ve zamanla karnın sağ alt tarafına yayılır. Ancak direkt sağ alt tarafta ağrı ile de başlayabilir. Bu bölgede gittikçe artan ve devamlı karın ağrısı olması durumunda apandisit akla gelmelidir.

Apandisit neden olur?

Apendiks ucu kör, lümenli bir organdır. İçeriği çekum dediğimiz kalın bağırsağın başlangıç yerine akar. Lenfoid dokudan oldukça zengin bir organdır. En sık sebebi bir şekilde bu lenfoid dokunun uyarılması ve lümeninin tıkanmasıdır. Yine lümenini tıkayacak sert dışkı parçaları, yabancı cisimler (meyve çekirdekleri vb.) ve bağırsak parazitleri de apandisite neden olabilmektedir. Yaşlılarda ise fibrozis dediğimiz apendiks dokusunun büzüşmesi de nedenlerden biridir.

Apandisit (apandisk) patlaması belirtileri nelerdir?

Teşhiste ve tedavide geç kalındığında apandisit tablosu ilerler. Normalde 2-8 mm çapı olan organ, genişleyerek bir yerinden yırtılabilir. Tam yırtılma esnasında hastanın sağ alt taraftaki ağrısında önce azalma olur. Daha sonra yeniden artmaya başlar. Halk arasında patlamış apandisit denilen tabloda şikayetler ve muayene bulguları değişir. İçerisindeki enfekte materyal batın içine aktığından, sağ alt tarafta olan ağrı bütün karna yayılır. Yüksek ateş ve çok şiddetli ağrı ortaya çıkar.

Apandisit ameliyatı kaç dakika sürer?

Apandektomi ameliyatı tüm dünyada uygulanan en sık cerrahi girişimdir. Karnın sağ tarafına yapılan küçük bir kesi ile açık olarak yapılabileceği gibi laparoskopik olarak da yapılabilir. Hem ameliyat esnasında karın içinin daha iyi görülerek değerlendirilebilmesi hem de ameliyat sonrası dönemin çok daha konforlu olması açısından laparoskopik cerrahisi artık daha fazla tercih edilmektedir. Ortalama ameliyat süresi 30-60 dakikadır. 

Apandektomi ameliyatı sonrası

Apandektomi ameliyatı sonrası hastaya 4-6 saat sonra yemek başlanır ve mobilize edilir. Damardan ağrı kesiciler verilerek ameliyat sonrası dönem konforu sağlanır. Ertesi gün (24 saat sonra) hasta taburcu edilebilir. Açık ameliyattan bir hafta sonra, kapalı ameliyattan sonra ise 4.-5. günde hasta işine dönebilir. Ameliyat sonrası hastanın ciddi bir diyet kısıtlamasına ihtiyacı olmaz.

Uzm. Dr. Tufan Hacıahmetoğlu
Bayındır İçerenköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı

30.01.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız