Dış kulak yolu enfeksiyonu, dış kulak yolunun sıklıkla bakteriler ve/veya mantar ajanları ile etkilenip önce yüzeysel olarak ciltte, tedavi edilmezse de cilt altına ve kemik dokusuna kadar ilerleyen enfeksiyonuna verilen ismidir.

Dış kulak yolu iltihabı belirtileri nelerdir?

İlk olarak enfeksiyon gelişen tarafta, özelikle kulak girişindeki kıkırdağa baskı yapıldığıda artan ağrı, hafif akıntı veya nemlilik, bazen kaşıntı (mantar enfeksiyonlarında) ve sonrasında şişlik oluşmasıdır. Kulakta tıkanıklık, başa ve dişe vuran ağrı şeklinde de eşlik edebilir.

Dış kulak yolu iltihabı ateş yapar mı?

İlk aşamalarda ateş beklenmez ama ilerleyen durumlarda ateş görülür.

Dış kulak yolu iltihabı tedavisi

Dış kulak yolu enfeksiyonunun tedavisi, ilk olarak enfekte olan dış kulak yolunun uzman bir hekim tarafından temizliğinin yapılmasıdır. Sonrasında antibiyotikli damlalar, kortizonlu damlalar, mantar ise bu ajanlara etkili antifungal ve/veya dış kulak yolunun mekanik temizliğini sağlarken asiditeyi artıran oksijen ve alkol borik içerikli damlalar kullanılabilmektedir. İlerlemiş olgularda ağızdan ve damardan antibiyotikler gerekebilmektedir. Hatta bazen dış kulak yolu ödemlenerek şişer ve girişi kapanır. Bu durumda ise bazı tamponlar konup yolun açılmasının ve damlanın içeri gitmesinin sağlanması gerekebilmektedir.

Dış kulak yolu iltihabı kaç günde geçer?

Tedavi genellikle 7-10 gün arasında tamamlanır. Bu dönemde kulağın sudan korunması gerekir. 

Dış kulak yolu iltihabı tedavi edilmezse ne olur?

Tedaviye erken başlanmazsa, hastalık ilerleyici olur. Enfeksiyon tüm dış kulak yoluna, sonrasında kulak kepçesine yayılabilir. Hatta bazı ek hastalığı olanlarda (diyabet, bağışıklık sistemindeki problemler vb.) kulak üstündeki kafa kemiğine yayılıp oradan da beyin zarına ve beyine kadar ilerleyip ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu durumda tedavi süresi ayları bulabilir.

Dış kulak yolu iltihabı kendiliğinden geçer mi?

Hafif bir enfeksiyon ise kendi kendini sınırlayabilir. Ama genelde ilerleyici niteliktedir. Ağrıda belirgin artış ve/veya tıkanıklık hekim kontrolüne gelmeyi zorunlu hale getirir. Bu nedenle mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

Uzm. Dr. Mustafa Konaklıoğlu
Bayındır Söğütözü Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı

15.03.2023




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız