Sonbaharın gelmesine ve kapalı alanlarda bulunmanın artmasına bağlı olarak üst solunum yolu ve alt solunum yolu enfeksiyonlarında artma kaçınılmaz oluyor. Okulların da açılmasıyla birlikte artan hastalıklardan korunmak, bu hastalıkların komplikasyonlarını ve ikincil enfeksiyonları önlemek için çocuklarda aşılama oldukça önem taşıyor.

Okul çocuklarında en sık görülen hastalıklar

Okulların açılması ile birlikte çocuklarda A-grubu B Hemolitik Streptokok, İnfluenza A-B, Rhinovirus, Adenovirüs, Parainfluenza virüs ve mevsimsel coronavirüsler solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. Bu hastalıklara ilaveten 2 yıldan beri tüm dünyada görülen SARS-COV-2 virüsü de benzer semptomlar gösterdiğinden, hastalıkların belirlenmesinde ayırıcı tanının oldukça önem taşıyor. Sonbaharla birlikte daha çok artan bu hastalıkların bir kısmı için mevcut aşıların zamanında uygulanması, enfeksiyon ve bağlı komplikasyonların önlenmesi açısından gerekli. Çocukluk aşılarının yapılmasının yanı sıra pnömokok, grip aşısı ve yaş uygunluğuna göre Covid-19 aşısının uygulanması da oldukça önemli. Yumurta alerjisi olan ve 6 aydan küçük bebekler hariç çocuklarda grip aşısı ekim ayında yapılmalı. 3 yaş altı çocuklarda grip aşısı ilk kez uygulanıyorsa 4 hafta ara ile 2 kez uygulanmalı. Türkiye aşılama programında pnömokok aşısı (Prevenar 13) bebeklikten itibaren uygulanıyor. Herhangi bir nedenle bu aşıyı olmamış çocuklarda pnömokok aşısı da yapılmalı.

Çocuklarda COVID-19 aşısı

Ülkemizde Covid-19 aşısı halen 12 yaş ve üzeri çocuklarda uygulanıyor. Aşılamada, Covid-19 aşı sırası gelen çocuklarda, öncelikle Covid-19 aşısının yapılması gerekiyor. Bu aşının grip aşısı ve zatüre aşısı ile beraber uygulanmasında bir sakınca olmamakla birlikte, Covid-19 aşısı yan etki takibi açısından arada 14 gün süre bırakılarak uygulanmaları önerilir. Pnömokok aşısı yapılmamış çocuklarda grip aşısı ile aynı anda Prevenar 13 aşısı farklı koldan olmak üzere yapılır.

Uzm. Dr. Nevin Aykol
Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Pediatri Bölüm Başkanı

11.10.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız