Güzel bir gülümsemeye sahip olmak yüz estetiğinin en önemli parçası olarak gösteriliyor. Amerika’da yapılan araştırmalara göre ideal dental estetiğe sahip olanların olmayanlara göre toplum içerisinde daha pozitif karşılandıkları belirtiliyor. Sabah uyandığımızda aynaya bakarken, iş toplantılarında, okulda ya da akşam yemeği yerken bile insanların büyük bir çoğunluğunun ilk baktıkları yer dişler ve gülüşümüz oluyor.

Ortodontik tedavi nedir?

Dişlerde oluşan çapraşıklıkları ve konum bozukluklarını düzeltmek için uygulanan ortodontik tedavi, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen basit apareylerden, dişlerin üzerine hekim tarafından yerleştirilen sabit brakerlere ve hatta bazı özel durumlarda ortognatik cerrahi ameliyatlarına kadar geniş bir skalayı kapsıyor. Hastanın ilgili sorununa ve beklentilerine göre hekimin belirlediği sorun listesi hasta ile beraber konuşularak en ideal tedavi opsiyonu belirleniyor, kişiye özel tedavi planı sayesinde ortodontik tedavi sağlıklı bir temel üzerinde aylık rutin kontroller ile başarıyla uygulanıyor.

Ortodonti ile estetik gülümseyin

Dişlerdeki çapraşıklıklar, yer fazlalıkları ve konum bozuklukları gibi dental sorunlar ile çene kemiklerinin izole problemleri yıllardır ortodontik tedavi ile başarıyla düzeltilmektedir. Estetik olarak göze güzel gözüken bir diş dizisi ile beraber gülümsemeye sahip olmak için dişler çene kemiklerinin içerisinde düzgün bir harmoni ile dizilmeli ve buna güzel bir diş formu ile sağlıklı diş etleri mutlaka eşlik etmelidir. Durum böyle olunca ortodontik tedavi dişler ve çenedeki sorunları düzelterek estetik olarak önemli bir çözüm oluşturmaktadır.

Güzel bir gülümseme sadece dişlerin şekli ile ilgili değildir

Hastalar gülümsedikleri zaman gördükleri estetik olmayan görüntünün, dişlerinin şekil bozukluklarından kaynaklandığını düşünmektedirler, aslında durum çok farklı. Bunun nedeni ise ideal pozisyonda olmayan bir dişin ideal estetiğe sahip olamayacağı gerçeğidir. Basitçe açıklamak gerekirse; diş dizisi içerisinde geride konumlanmış bir dişin her ne kadar şekli mükemmel bile olsa perspektif kuralları gereği güzel gözükmez. Durum böyle olunca ortodontik tedavi dişler ve çenelerdeki sorunları düzelterek estetik olarak önemli bir çözüm oluşturur, hatta çoğu hastada multidisipliner olarak çalışmak şarttır.

Şeffaf plak tedavisi ile kusursuz gülüşler

Ortodontik tedavi her ne kadar çocuk hastalara yapılsa da son yıllarda özellikle yetişkin hastalarda estetik ihtiyaca cevap verebilmek adına yeni teknolojiler konvansiyonel braketlere eşlik ediyor. Estetik tedavilerin başında yer alan lingual tedavinin özelliği, dişlerin ön yüzeyi yerine arka yüzeyine yapıştırılan lingual alana özel olarak tasarlanmış braketlerle tellerin görünme kaygısı olmaksızın tedaviye imkân tanımalarıdır. Özellikle gün içerinde diş tellerinin görünmesinden rahatsız olan ya da ortodontik tedavi gördüğünün anlaşılmasını istemeyen hastalarda optimal sonucu elde etmek için lingual tedavi Amerikan Ortodontistler Cemiyeti’ne göre de altın standart olarak kabul ediliyor. Bunun haricinde takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar da yetişkin hastalar tarafından oldukça sık tercih edilmektedir. Şeffaf plaklar dişlerin üzerinde hiçbir tel ya da braket olmaksızın ortodontik tedavi yapabilmemize imkan tanıyor.

Ortodonti tedavisi kaç yaşına kadar yapılır?

Ortodontik tedavinin yaş sınırı aslında yoktur. Büyüme ve gelişim döneminde uygulanması gereken bazı ortopedik çene problemleri hariç dişlerdeki konum ya da yer sorunları her yaş kategorisindeki hastaya uygulanabiliyor, bu sebeple ortodontik tedavi için herhangi bir alt ya da üst yaş limiti yoktur. Toplumumuzda ise ‘ortodontik tedavi sadece çocuklar içindir’ ya da ‘yaşım çok geç tel ile dişlerim düzelmez’ gibi yargıların sebebi ise bilgi alışverişinin hatalı olmasından kaynaklanıyor.

Tedavi edilmeyen çapraşık dişler, ileride çene eklemine dahi zarar verebilir

Çoğu hasta dişlerindeki çapraşıklıklar ya da diastemalar ile uzun yıllar herhangi bir sağlık sorunu oluşturmadan yaşarlar fakat dişlerdeki konum bozukluklarının dişeti ve çevre dokularının sağlığını olumsuz etkilediği ispatlanmıştır. Bu görsel bozukluklar sadece diş etini değil, ilerleyen safhalarda ısırma ve çiğneme performansını etkileyerek çene ekleminde sorunlara sebep oluyor. Çoğu hastanın dişlerde ağrıya neden olmayan bu sorunları ‘zararsız’ görmesinin sebebi kısa dönemde ciddi bir semptoma sebep olmaması ya da oluşan problemin kısa zaman içerisinde ortaya çıkmamasından ötürüdür. Bu gibi ciddi sorunların ortaya çıkmaması ve gerekiyor ise basit girişimlerle tedavi edilebilmesi adına daimî dişlerin sürmeye başladığı 6-7 yaşlarından itibaren rutin yıllık kontrol öneriliyor.

Uzm. Dt. Çağrı Şibal
Bayındır Alsancak Diş Kliniği Ortodonti Uzmanı

11.01.2020




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız