Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, temel olarak hareket sistemi hastalıklarının tanısı, tedavisi ve rehabilitasyonu ile uğraşır. Ek olarak tüm diğer sistemlere ait doğumsal ya da edinilmiş hastalıklara bağlı fizyolojik ya da anatomik yetersizliği ve sosyal yaşama uyum sorunu olan bireylerin fiziksel, ruhsal, toplumsal, mesleki özel uğraşı ve eğitsel fonksiyonel kapasitelerini en üst düzeye çıkarmak, günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılıklarını ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla yataklı ve yataksız kurumlarda rehabilitasyon yaklaşımlarını uygulayan tıp alanıdır.
Bu kapsamda; her yaştan hastada, ilaç tedavisi, fiziksel tıp modaliteleri, tedavi edici egzersizler-kinezyoterapi, lokal enjeksiyon ve manipülasyonlar, tıbbi cihaz ve destekler kullanılarak ağrı, fonksiyon kaybı, yaşam kalitesinde bozulma ve bağımlılığa yol açan tüm romatizmal, nörolojik, ortopedik, kardiyopulmoner ve algolojik hastalıkların primer ya da tamamlayıcı tedavisi ile uğraşır. Fizik tedavi uygulamaları tamamen fizyolojik temellere dayanır.
FTR Kliniğine başvuran hastaların başlıca yakınmaları ağrı, hareket güçlüğü ve fonksiyon kaybıdır. Bu yakınmalar hem hareket sistemi hem de diğer sistemlere bağlı birçok hastalığın belirtisi olabileceğinden öncelikle ayrıntılı bir fizik muayene ve muayene bulgularını tamamlayan tetkikler ( Kan ve idrar tahlilleri, görüntüleme yöntemleri, elektronöromyografik incelemeler vb) ile ayırıcı tanı yapıldıktan sonra hekim tarafından oluşturulacak uygun tedaviye başlanır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü, Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi lokasyonlarımızda hizmet vermektedir. Her iki hastanemizde de poliklinik ve ayaktan fizik tedavi hizmeti yapılmaktadır. Söğütözü Hastanesi FTR kliniğinde elektronöromyografi laboratuvarı da yer almaktadır. Ayrıca diğer bölümlerde çeşitli nedenlerle tedavi gören (örn. Yoğun bakım, Kardiyoloji, Göğüs hastalıkları, Nöroloji) veya ameliyat olan hastalara (öz. Ortopedi, Kalp-damar cerrahisi ve Nöroşirürji bölümlerinde) fizyoterapi programı uygulanmaktadır. Her iki bölümümüzde de hastaların tek başına tedaviye alındıkları tedavi odaları ve egzersizlerini yaptığı egzersiz salonlarımız bulunmaktadır. Tedavi programları uzman doktorlarımız tarafından planlanıp deneyimli fizyoterapistlerimizce uygulanmaktadır.
Kliniğimizdeki Tedavi Uygulamaları :
Lokal Enjeksiyonlar: Hem tanı hem tedavi amaçlı olarak uygulanmaktadır. Kas içine, tendon ve yumuşak dokulara, periferik sinirlere yönelik enjeksiyonlar uygulanabilir. Belli bir bölgesel ağrının kaynağının saptanması veya ayırıcı tanısı için lokal enjeksiyonlar (lokal anestetik, steroid, kuru iğne vb) bölgesel olarak uygulanarak sonuç gözlemlenir. Eklem içi enjeksiyonlar ve istemsiz kasılmaları (spastisite, distoni gibi) azaltmak ya da ortadan kaldırmak için botulinum toksin enjeksiyonları uygulanabilir.
Eswt (Extracorporeal Shock Wave Therapy): Dilimizde “Şok Dalga Tedavisi” olarak adlandırılan bu modern tedavi yöntemi, dışarıdan vücuda özel bir aplikatör ile şok dalgalarının yönlendirilerek tedavi edici etki elde edilmesi esasına dayanır. Hiç bir yan etkisi olmayan ve uygulaması çok pratik olan bu yöntem doğru seçilmiş hastalarda %80 tedavi etkinliğine sahiptir. Özellikle topuk dikeni, tenisçi dirseği, trokanterik bursit, aşil tendiniti ve pateller tendinitte etkilidir.
Plateletten Zengin Plazma Uygulamaları (prp): Kişiden alınan kanın özel bir işlemden geçirilerek trombositten zengin bir plazma elde edilmesi ve bunun gerekli bölgeye enjeksiyon yoluyla verilmesinden ibarettir. Bölümümüzde özellikle diz osteoartriti, omuz ve dirseğin yumuşak doku bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Kinezyobantlama: Ağrı azalması, kasların desteklenmesi ve lenfatik dolaşımın düzenlemesi amacıyla ağrılı bölgeye özel kinezyobant uygulanmasıdır.
Isı Uygulamaları: Sıcak uygulamaları ile kan akımı artar, ağrı azalır ve kas spazmı çözülür. Ayrıca dokuların esnekliği artar ki bu da hareket kısıtlılığı gelişen eklemlerde egzersizi ve tedaviyi kolaylaştırır. Temel olarak yüzeyel ve derin ısı uygulamalarını içerir. Kliniğimizde yüzeyel ısıtıcı olarak sıcak havlu paketler (hot pack), ultraviyole (mor ötesi ışınlar), enfraruj (kızıl ötesi ışınlar), parafin banyosu ve çalkantılı su banyosu(whirlpool) kullanılmaktadır. Derin ısıtıcı olarak da ultrason, kısa dalga diatermi ve radar kullanılmaktadır. Soğuk uygulama daha çok bölgesel anestezi sağlayarak ve ödemi azaltarak etkinlik gösterir. Genellikle soğuk paket (cold pack) şeklinde uygulanmaktadır. Soğutucu sprey uygulamalarından da faydalanılmaktadır. Lokal spazm, inflamasyon (yangı ve ödem) ve travma olgularında soğuk uygulamadan faydalanılmaktadır.
Elektroterapi: Çeşitli tipleri bulunan akımların ağrı kesici, ödem çözücü etkileri bulunmaktadır. Kliniğimizde diadinami, interferansiyel akımlar, TENS kullanılmaktadır. Ayrıca değişik sebeplerle ortaya çıkabilecek kas zayıflıklarında kası kuvvetlendirmek amacıyla nöromuskuler elektrik stimülasyonu uygulanmaktadır.
Düşük Yoğunluklu Lazer Tedavisi: Hedef dokuları uyararak ağrı ve inflamasyonun azalması, kollajen metabolizmasını uyararak ise yara ve kırık iyileşmesinin hızlanmasını sağlamak amacıyla uygulamaktadır.
Traksiyon: Bel-boyun-sırt ağrılarında oldukça etkin olarak kullanılan en eski tedavi yöntemlerinden biridir. Kliniğimizde bel ve boyun problemlerinde traksiyon sık kullandığımız ve çok iyi sonuçlar aldığımız bir yöntemdir.
Tedavi Edici Egzersizler: Kliniğimizde fizik tedavi programlarının en önemli komponentinin tedavi egzersizler olduğunu söylemek gerekir. Egzersizin olmadığı, sadece fizik tedavi ajanlarının uygulandığı tedavinin etkisi sınırlıdır. Amacımız fizik tedavi uygulamaları ile sağlanan rahatlıkla doğru ve düzenli egzersiz yapma bilincini hastalarımıza aşılamaktır. Egzersizler, egzersiz salonumuzda deneyimli fizyoterapistler eşliğinde, ameliyat sonrası veya başka nedenle eklem tutukluğu, hareket yeteneği kaybı ve kas zayıflığı gelişmiş hastalarda birebir yapılmaktadır. Ayrıca özel egzersiz tedavileri yatak başında veya kliniğimizde yapılmaktadır. Hastanın klinik özellikleri, mevcut hastalığının durumu , evresi ve eşlik eden sorunlara göre pasif, aktif-asistif ya da aktif çok farklı egzersiz programlarından oluşan rehabilitasyon protokolleri uygulanabilir.
- Kalp ve solunum egzersizleri-Kardiyopulmoner rehabilitasyon
- Aerobik egzersizler
- Yürüme-denge ve koordinasyon egzersizleri
- Kas güçlendirme egzersizleri
- Germe ve eklem hareket açıklığı egzersizleri
- Postür egzersizleri
- Nörolojik rehabilitasyon-Nörofizyolojik egzersizler: Nörolojik sekelli inme, parkinson, travmatik beyin hasarı, multiple skleroz, serebral palsy vb gibi hastalıklarda farklı protokoller uygulanabilir
- Yoğun bakım ünitesindeki hastalara yatak içi egzersiz-pozisyon uygulamaları
- Ortopedik rehabilitasyon: Probleme özgü farklı rehabilitasyon protokolleri söz konusudur.
FTR Polikliniğinde En Sık Karşılaşılan Hastalıklar ve Tıbbi Durumlar
Bölgesel Ağrılı Durumlar
- Bel Ağrıları
- Diz Ağrıları
- Boyun Ve Sırt Ağrıları
- Omuz Ağrıları
- El-El Bilek Ağrıları
- Diğer Bölgesel Ağrılı Durumlar
- Bel Fıtıkları ve Siyatalji
- Boyun Fıtıkları
- Spastisite ve Distoniler
- İnme
- Yüz Felci
- Sinir Sıkışmaları (karpal Tünel Sendromu, Kubital Tünel Sendromu vb)
- Osteoartrit (Halk Arasındaki Bilinen Şekli ile Kireçlenme)
- Osteoporoz (Kemik Erimesi)
- Spondilitler (ankilozan Spondilit)
- Romatoid Artrit
- Spor Yaralanmaları
- Kronik Ağrı Sendromları (Fibromiyalji Sendromu, Kronik Yorgunluk Sendromu vb)
- Miyofasyal Ağrı Sendromları (Halk Arasında Kulunç olarak adlandırılan ve benzeri durumlar)