Bu yıl hepimiz için çok farklı bir yıl oldu. Dünya bir salgın ile yüz yüze geldi, günlük rutinlerimiz değişti. Bu anlamda beslenme alışkanlıklarımızda da değişiklikler oldu. Yepyeni bir yıla sağlıklı bir şekilde girebilmenin yolu da dengeli bir yılbaşı sofrasından geçiyor. Evde ailece geçirilecek bu gecede, eğlenmek kadar yılbaşı sofrasındaki menü içeriği de önem taşıyor.

Öncelikle akşam yemeğinde ‘çok çeşit ve bol porsiyon yemek yiyeceğim’ mantığından uzaklaşmak gerekiyor. Bu düşünce ile kesinlikle gün içerisinde aç kalınmamalı, öğle yemeğinde sebze-salata-yoğurttan oluşan bir menü tercih edilmelidir. Akşam yemek saatine kadar ise öğün sıklığı azaltılmamalıdır. Akşamüstü saatlerinde yapılacak iyi bir ara öğün, akşam yemeğinde porsiyon kontrolünün sağlanmasına yardımcı olacaktır. Bu ara öğünde bir avuç kuruyemiş, tam buğday ekmek ile yapılmış bir tost, 1 bardak süt, kefir, ayran ve meyve gibi gıdalar tercih edilebilir.

Yılbaşı gecesi yapılacak yemeklerde yağ miktarını kontrol altında tutmak için, kızartma şeklinde pişirme yöntemi yerine ızgara, fırın, haşlama tarzı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Sofrada mutlaka salata, zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurtlu meze çeşitleri olmasına dikkat edilmeli, yemek sonrasında tatlı olarak ise meyve ya da sütlü tatlı tercih etmeye özen gösterilmelidir.

Hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişiler yılbaşı akşamında aşırı miktarda alkol tüketmemelidir. Yılbaşı gecesinin ertesi gününde aşırı alkol alımına bağlı vücutta oluşan ödemin atılması için yapılacak en doğru davranış, bol su ve iki bardak yeşil çay içilmesidir. Yılbaşı ertesinde yapacağınız kahvaltıya mutlaka bol maydanoz, yeşillik ilave edin, bu sizi hem tok tutacak hem de alkol tüketimine bağlı olan ödemi atmanıza yardımcı olacaktır.

Şekersiz tarçınlı & zencefilli kurabiye tarifi
Malzemeler:
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 2 yemek kaşığı şekersiz keçiboynuzu özü
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı zencefil
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket kabartma tozu
- Alabildiği kadar tam buğday unu

Yapılışı:
Yumurta çırpılır ve içine süt ilave edilir. Un hariç tüm malzemeler sırasıyla ilave edilir. Un, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar eklenir. Elde edilen hamur, merdane ile ince bir şekilde açılır ve kurabiye kalıpları ile şekil verilir. Yağlı kâğıt serilmiş olan fırın tepsisinde, 160 derecede 15 dakika pişirilir.

Dyt. Ayşe Korkmaz
Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü





Bayındır Hastanesi
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız

yukarı git