Uzun süreli antibiyotik kullanımından hatalı hijyen uygulamalarına kadar birçok etken vajinanın doğal ortamını bozarak enfeksiyon oluşumuna neden oluyor. Kadınların neredeyse üçte biri hayatlarının bir döneminde vajinal enfeksiyon belirtileri ile karşı karşıya kalırken, vajinit en sık üreme yıllarında görülüyor.

Vajinit nedir?
Vajinit (vajinal enfeksiyon), vajinanın yüzeyini kaplayan mukoza dokusunun enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Vajinanın doğal ortamında baskın olarak bulunan laktobasiller iyi huylu ev sahipleri olarak görev yapıyor. Bu mikroorganizmalar belli oranda asidik bir ortam oluşturarak, diğer hastalık yapan mikroorganizmaların enfeksiyon oluşturmasını engelliyor. Vajinanın bu doğal ortamı bozulduğunda enfeksiyona açık hale geliyor.

Vajinit neden olur?
Vajinada normal olarak yaşayan maya ve bakterilerin dengesindeki değişiklikler vajinite neden oluyor. Vajinanın normal dengesini / florasını değiştirebilecek faktörler şunlardır:
- Antibiyotik kullanımı
- Hamilelik, emzirme veya menopoz nedeniyle hormon seviyelerindeki değişiklikler
- Vajinal duş yapılması
- Genel bağışıklık sisteminin düşmesi
- Kokulu tampon kullanımı
- Vajinal sprey kullanımı
- Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar
- Sperm öldürücü jel kullanımı
- Cinsel ilişki

(Vajinal enfeksiyonlara ilişkin bilgilendirme videomuzu aşağıda izleyebilirsiniz.)

Vajinit belirtileri nelerdir?
Vajinal enfeksiyonlar yoğun akıntı, kaşıntı, kötü koku, ağrılı cinsel ilişki ya da idrar yaparken yanma gibi şikâyetlerle kendini belli eder.

Vajinit nasıl teşhis edilir?
Vajiniti teşhis etmek için jinekolojik muayene ve gerekirse akıntı örneğini incelemek gerekir.

Vajinal enfeksiyon çeşitleri nelerdir?
Bakteriyel vajinoz
- Vajinal mantar
- Trikomonas enfeksiyonu
- Atrofik vajinit

Bakteriyel vajinoz nedir?
Bakteriyel vajinoz, vajinada normal olarak bulunan bakterilerin azalması sonucu oluşan hücresel dengesizlik nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. En sık görülen vajinal enfeksiyon biçimidir.

Bakteriyel vajinozis belirtileri nelerdir?
Ana belirtisi güçlü ve kötü bir balık kokusuyla beraber artan akıntıdır. Akıntı genellikle ince yapıda koyu veya donuk gri renklidir, ancak bazen yeşilimsi bir renge sahip olabilir. Kaşıntı yaygın değildir, ancak çok fazla akıntı olduğunda ortaya çıkabilir.

Bakteriyel vajinoz nasıl tedavi edilir?
Bakteriyel vajinozu tedavi etmek için birkaç farklı antibiyotik kullanılabilir. Ağızdan alınabilir veya vajinaya krem ​​veya jel olarak yerleştirilebilirler.

Vajinal mantar enfeksiyonu nedir?
Vajinal mantar enfeksiyonu kandidiyaz olarak da bilinir. Vajinal enfeksiyonun en yaygın türlerinden biridir. Vajnal mantar (maya enfeksiyonu) enfeksiyonuna Candida adı verilen bir mantar neden olur. Normal vajina florasında az sayıda bulunur. Ancak vajinadaki flora bakterileri (laktobasiller) ve mantar dengesi değiştiğinde fırsatçı bir mikroorganizma olan mantar hızla çoğalır ve semptomlara neden olabilir.

Hangi faktörler vajinal mantar enfeksiyonuna yakalanma riskini artırır?
Bazı antibiyotik türlerinin kullanımı, mantar enfeksiyonu riskini artırabilir. Antibiyotikler, mayayı kontrol altında tutan normal vajinal bakterilerini öldürür. Bu durum antibiyotiklerden etkilenmeyen mantar mikroorganizmasının çoğalmasına ve enfeksiyon oluşturmasına neden olur. Gebelik ve şeker hastalığı varlığında mantar enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemi baskılandığında da mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilir.

Mantar enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
En yaygın belirtileri, vulva adı verilen vajinanın dışındaki cilt bölgenin kaşınması ve yanmasıdır. Vulva kırmızı ve şişmiş olabilir. Akıntı genellikle beyaz, sarı renkli süt kesiği, peynir kırığına benzeyen topaklı yapıda ve kokusuzdur.

Vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisi
Ağızdan alınan ya da vajinal yolla fitil şeklinde kullanılan ilaçlarla tedavi edilir.

Trichomoniasis nedir?
Trichomoniasis, mikroskobik bir parazit olan trichomonas vaginalis'in neden olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Trichomoniasis'i olan kadınlar, diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) ile enfeksiyon riski altındadır.

Trichomoniasisin belirtileri nelerdir?
Genellikle sarı-gri veya yeşil vajinal akıntı ve balık kokusu görülür. Vulvada yanma, tahriş, kızarıklık ve şişlik olabilir. Bazen idrar yaparken ağrı olur.

Trichomoniasis nasıl tedavi edilir?
Trichomoniasis genellikle ağızdan tek doz antibiyotik ile tedavi edilir. Enfeksiyonun tekrarlanmasını önlemek için cinsel partner de tedavi edilmelidir.

Atrofik vajinit nedir?
Atrofik vajinit bir enfeksiyondan kaynaklanmaz. Emzirme döneminde ve menopozdan sonra olduğu gibi, kadınlık hormonu seviyelerinin düşük olduğu herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Kuruluk, kaşıntı, yanma, vajinal akıntı ve hassasiyete neden olabilir.

Atrofik vajinit nasıl tedavi edilir?
Atrofik vajinit, vajinal krem, halka veya tablet olarak uygulanabilen östrojen hormonu ile tedavi edilir. Suda çözünür kayganlaştırıcılar da cinsel ilişki sırasında oluşan ağrı ve zorlanmaların tedavisi için yardımcı olabilir.

Uzm. Dr. Burçin Demirel
Bayındır Levent Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı