Yaz aylarının gelmesiyle birlikte tatil telaşı başlarken, aşırı sıcaklarda gerekli önlemleri almayan tansiyon ve kalp hastalarını bazı tehlikeler de bekliyor. Tatil, ruhen ve kalben rahatlatır, gençleştirir. Ruhunuza iyi gelen her şey kalbinizi de besler, gençleştirir. Ancak gerekli önlemler alınmadığı takdirde kalp ve tansiyon hastaları açısından bazı sakıncalar olabilir. Küçük ama etkili önlemlerle, tatilden sağlık depolamış bir halde dönebilirsiniz.

1. Önce doktor, sonra tatil

Tatile çıkmadan önce mutlaka kalp kontrolünden geçin. Böylece tatile gitmeden önce herhangi bir sağlık sorununuz varsa önceden önlemini almış ve tatilde herhangi bir tatsızlık yaşamamış olursunuz. Ayrıca tatilden döndükten sonra kışa hazırlık için tekrar doktor kontrolünden geçmenizde fayda var.

2. Kısa şekerlemeler iyi gelir

Sıcak ve nemli hava kalbiniz için yük oluşturur. Bu nedenle saat 10:30 ila 15:30 arasında, güneş ışınlarının en etkili olduğu saatlerde güneşe çıkmayın. Serin ve gölgede istirahat edin. Öğle saatlerinde kısa bir şekerleme iyi gelir.

3. İdrar söktürücü kullananlar dikkat

Sıcak nedeniyle vücut tuz ve su kaybeder.  İdrar söktürücü ilaç kullanan tansiyon ve kalp yetmezliği hastaları, bu nedenle çok daha dikkatli olmalı, doktorlarına danışarak gerekirse ilaç dozlarını azaltmalıdırlar. Aksi halde sıvı kaybı artışı nedeniyle tansiyon düşebilir ve böbrek fonksiyonları bozulabilir.

4. Sıvı kaybına karşı su ve soda

Sıcak nedeniyle terleme sonucu kaybedilen sıvı ve tuz mutlaka yerine konmalı, bol sıvı (tercihen su ve soda) alınmalı. Baş dönmesi, göz kararması gibi şikayetler ortaya çıkarsa tansiyon çok düşmüş olabilir, ilaç dozları doktora danışılarak azaltılmalı.

5. Yüzerken ayaklarınız yere bassın

Denize giden kalp ve tansiyon hastaları, yüzerken çok açılmamalı, boylarını geçmeyen ve ayakların yere değdiği yerlerde yüzmeli.

6. Akdeniz mutfağı ömrü uzatır

Ağır yağlı yemekten ve aşırı alkolden mutlaka uzak durulmalı, yaz meyve ve sebzeleri ile zeytinyağlı hafif yemek ve salatalar tercih edilmeli. Unutmayın, Akdeniz mutfağı yaşam uzatan tek mutfaktır.

7. Sıcakta spor kalbe zarar

Sıcak ve nemli havalarda aşırı ve ağır egzersiz yapılmamalı. Sabah erken ve akşam saat 17’den sonra yapılan yüzme, yürüyüş ve egzersiz hareketleri en uygun yaz sporlarıdır.

8. İshal varsa önce bol sıvı, sonra doktor

Yaz aylarında sıkça rastlanan besin zehirlenmeleri sonucu ortaya çıkan ishal, sıvı kaybına neden olarak, böbrek fonksiyonlarınızı bozabilir ve tansiyonu düşürebilir. Vakit kaybetmeden bol sıvı alınmalı ve doktora başvurulmalı.

9. Bacakta şişkinlik başladıysa dikkat

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, bitkinlik, halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı ve bacaklarda şişlik gibi şikayetler olursa mutlaka zaman kaybetmeden doktorunuza danışın.

10. Doktoru olan yerlerde tatil yapın

Tatil yapacağınız bölgedeki hastanelerde kardiyoloji uzmanı olup olmadığını ve 24 saat boyunca koroner anjiyo yapılıp yapılmadığını öğrenin. Bu merkezlerin telefonlarını mutlaka kaydedin.

Prof. Dr. Timur Timurkaynak
Bayındır İçerenköy Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı

30.07.2019




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız