Sıcak çarpması, vücudun aşırı sıcaklık ve nem nedeniyle normal terleme mekanizmalarını kaybettiği bir durumdur. Sıcak çarpması ciddi bir sağlık sorununa yol açabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Sıcak çarpmasının belirtileri

Sıcak çarpmasının belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak aşağıdaki belirtiler sıcak çarpmasının yaygın belirtileridir:

• Şiddetli baş ağrısı
  • Baş dönmesi ve sersemlik
  • Yüksek ateş
  • Ciltte kızarıklık ve kuruluk
  • Hızlı ve sığ solunum
  • Hızlı kalp atışları
  • Bulantı ve kusma
  • Halsizlik ve bitkinlik hissi

Sıcak çarpmasının tedavisi

Sıcak çarpması acil bir durumdur ve doğru tedavi gerektirir. Eğer bir kişi sıcak çarpmasına maruz kalıyorsa, aşağıdaki adımlar hemen uygulanmalıdır:

• Kişi serin bir yerde gölgelenmeli veya serin bir odaya taşınmalıdır.
  • Kişinin vücut sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülmelidir. Soğuk bir duş veya vücuda soğuk kompres uygulaması etkili olabilir.
  • Kişinin susuzluğu giderilmelidir. Bol miktarda serin içecekler tüketmesi teşvik edilmelidir.
  • Eğer kişi bilinçsiz hale gelirse, acil tıbbi yardım çağrılmalıdır.

Sıcak çarpmasından korunma yöntemleri

Sıcak çarpmasını önlemenin en iyi yolu, aşırı sıcak havalarda gerekli önlemleri alarak riski en aza indirmektir. Sıcak çarpmasından korunmak için aşağıdaki yöntemlere başvurabilirsiniz:

• Sıcak havalarda dışarıda çok fazla zaman geçirmekten kaçının, özellikle öğle saatlerinde güneşin en yoğun olduğu saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın.
  • Bol miktarda su içmeyi unutmayın ve sıvı alımını düzenli olarak sürdürün.
  • Serinletici giysiler tercih edin ve mümkünse açık renkli, hafif ve nefes alabilen kumaşlar tercih edin.
  • Vücudunuzu aşırı sıcak havalarda serin tutmak için başınızı bir şapka veya şemsiye ile koruyun.
  • Aşırı fiziksel aktiviteleri sıcak havalarda yapmaktan kaçının.
  • Klimalı ortamlarda bulunmaya çalışın veya evde serinletici bir fan kullanın.

Dr. Tuncay Karakuş
Bayındır Söğütözü Hastanesi Acil Servis Bölümü