Erkeklerin 40 yaş sonrası korkulu rüyası olan prostat büyümesi, hayat kalitesini düşüren bir hastalık. Oysa günlük beslenmeye eklenen bir takım besinler sayesinde, prostat büyümesi ve iltihaplanmasına karşı vücudun koruma kalkanı en üst düzeyde tutulabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler ile desteklenen beslenme programı, prostat büyümesi ve iltihabının önüne geçiyor.

Prostat sağlığını koruyacak 10 öneri


1- Tabağınızı renkli sebzelerle canlandırın: Sebzelerin yararları saymakla bitmez. Sebzelerin içeriğinde bulunan antioksidanlar prostat sağlığını koruyarak, prostat büyümesi sonrası oluşabilecek iltihabın önüne geçer. Günde en  az 4 porsiyon çiğ ya da az haşlanmış sebze yemeye özen gösterin. Sebze tüketiminde mutlaka, mevsim sebzelerini tercih edin. 1 kaşık elma sirkesinde iyice yıkarak çiğ ve az haşlanmış sebzeleri yemeye özen gösterin.

2- Doğal baş ucu ilacı: Her soğuk algınlığı ya da grip olduğumuzda başvurduğumuz C vitamini, prostat hastalığının önlenmesinde de büyük önem taşıyor.  Prostat büyümesine karşı çalışan en önemli destek elemanlarından bir tanesi. Günde 1 adet taze kırmızı kapya biber veya 2-3 yeşil biber, 1 porsiyon koyu yeşil yapraklı sebzeler, 1 fincan kuşburnu çayı, mevsiminde 1-2 kâse turuncu kırmızı meyvelerin yenilmesi sizi prostat hastalıklarına karşı koruyacaktır.

3- Hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalara ağırlık verin: Hayvansal yağ içeriği düşük bir beslenme programının prostat büyümesini önlenmesine yardımcı olduğu görülmüştür. Bu nedenle hayvansal kaynaklı besinlere kıyasla daha çok bitkisel kaynaklı besinleri tercih edin. Günde 2 – 3 porsiyondan fazla tam yağlı süt ve süt ürünleri ve haftada 5 porsiyondan fazla kırmızı et tüketiminden kaçının.

4- Mineraller ile korunun: Beslenmenizi planlarken mutlaka çinkodan zengin nohut, yeşil mercimek, kabak çekirdeği ay çekirdeği, ıspanak, mantar ve selenyumdan zengin brezilya cevizi, kabak çekirdeği, yumurta, yulaf kepeği, ıspanak, yeşil mercimek gibi besinleri ekleyin.

5- Antioksidanların gücünden faydalanın: Kabuğuyla rendelenmiş yeşil elma veya domates suyu sağlığınıza sağlık katar. Özellikle domatesin içinde bulunan likopenin prostat kanserini önleyici özelliği de vardır. Bu nedenle günlük hayatınızda bu iki besine de bol bol yer verin. Günde en az bir orta boy kabuklu elma yemeye ve1 bardak taze domates suyu içmeye özen gösterin.

6- Prostata karşı önce bağışıklık: Hastalıklara karşı alınabilecek en önemli önlemlerden biri de bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçiyor. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü olursa hastalıkların oluşma ihtimali o kadar azalır. Siyah turp ve karahindiba otunu, meryem ana dikenini (milk thistle) ve 1 çay kaşığı toz zerdeçalı salata veya yoğurdunuza ekleyip prostatit ve prostat kanserine karşı bağışıklığınızı güçlendirin.

7- Kokusu bol faydası çok: Soğan ve sarımsağı sofranızdan eksik etmeyin.

8- Balık yoksa omega-3 desteği: Haftada 2 kez mümkünse birer orta boy buğulama/ızgara veya fırında mevsim balığı yiyin. Mümkün değilse doktor ve diyetisyeninizin önerdiği günlük 1000 mg’lık omega-3 yağı takviyesini alıp, günde bir tatlı kaşığı yemekle beraber içmeye özen gösterin. Omega-3 yağı takviyesinin kapsül formu yerine sıvı formunu tercih edin.

9- Rafine edilmiş tahıllardan kaçının: Rafine edilmiş yani lifli ve besleyici kısımları çıkarılmış tahıllardan beyaz un, pirinç, makarna hamur işlerinden mümkün olduğunca kaçının. bunların besleyici değeri yüksek karabuğday, buğday ruşeymi ve bulguru tercih edin.

10- Koenzim takviyesi şart: Günlük 100 mg koenzim q10, prostat kanseri ve prostatit oluşum riskini azaltır. vücut koenzim q10’u kendisi üretir ancak 50 yaş üzerinde vücuttaki koenzim q10 üretimi azalacağından dolayı, 50 yaş ve üzerindeki kişiler diyetisyen ve doktorun önerdiği takdirde günlük 100 mg koenzim q10 alabilir.

22.10.2019




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız