Koroner BT anjiyografi, halk arasında sanal kalp anjiyosu, 3 boyutlu bilgisayarlı kalp anjiyosu, ameliyatsız kalp anjiyosu, 10 saniyede kansız ve ağrısız kalp anjiyosu ya da kalp tomografisi olarak da adlandırılır.

Koroner BT anjiyografi nasıl yapılır?

Bu yöntemde, bilgisayarlı tomografi cihazı kullanılarak koldaki bir toplardamardan kontrast madde verilerek kalbi besleyen damarlar görüntülenir. Klasik anjiyografide damarın sadece iç kısmı değerlendirilirken, bilgisayarlı tomografik anjiyografide damarların hem iç kısmı hem de dış kısmı ve damar duvar yapısı değerlendirilir. Ayakta yapılan bir tetkik olup, tetkik öncesinde ve sonrasında hastanın hastanede yatmasına gerek yoktur. Çekim süresi her cihaza göre hafif farklılıklar göstermekle birlikte, ortalama 10 saniyelik tek bir nefes tutma süresi içinde tetkik gerçekleştirilir.

Çekim sırasında kol damarlarından verilen kontrast maddeye bağlı olarak, kısa süreli ateş basma veya idrar kaçırıyormuş hissi olabilir ancak geçicidir. Ağrısız bir işlem olup, sonrasında hasta normal hayatına devam edebilir. Klasik anjiyografide olduğu gibi kontrast maddeye karşı çok ciddi alerjisi olanlar ile böbrek fonksiyonları bozuk hastalarda yapılmaz.

Koroner BT anjiyografi kimlere uygulanır?

Koroner arter hastalığı yönünden risk faktörü taşıyan tüm hastalara BT koroner anjiyografi yapılabilir. Bu kişiler sigara içenler, birinci derece akrabalarında erken yaşta kalp-damar hastalığı hikayesi bulunanlar, şeker ve yüksek tansiyonu olanlar olarak sayılabilir. Ayrıca göğüs ağrısı olanlarda, stres testleri şüpheli çıkanlarda, koroner arterlerde anomali şüphesi olanlarda da yine koroner BT anjiyografi yapılabilir. Daha önce bypass cerrahisi geçirmiş olan hastalarda takılan greftlerin açık olup olmadıkları veya klasik anjiyografi ile takılmış stentlerin açık olup olmadıkları da BT anjiyografi ile değerlendirilebilir.

Kateter anjiyografi nedir?

Kateter anjiyografi, kalp damarlarını görüntülemede altın standart yöntemdir. Kateter anjiyografi işlemi sırasında damar lümeninde belirgin kan akışı azalmasına yol açan darlıklara stent ve balon dilatasyon gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ancak bütün bu işlemler sırasında bazı komplikasyonlar oluşabilmektedir. Kateter damar içerisinde ilerlerken, plakların damar duvarından ayrılmasına ve beyin gibi diğer organlara pıhtı atılmasına neden olabilir. Ayrıca işlem sırasında damar tabakalarının ayrılması, girişim yerinde kanama, anevrizma oluşumu da komplikasyonlar arasında sayılabilir.

Uzm. Dr. Ali Köksal
Bayındır Söğütözü Hastanesi Radyoloji Uzmanı

13.01.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız