Folik asit ilk olarak 1943-1944 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı farmakoloji laboratuvarlarında doğal yiyeceklerden ayrılmıştır. Bundan 2 yıl sonrasında da kimyasal yapısı gösterilmiştir.

Folik asitin görevleri

Folik asit, kan hücrelerinin yapımı ve çoğalması, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde görev almaktadır. Suda eriyen ve genelde hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan bir vitamindir. Özellikle en yoğun bulunduğu besinler, karaciğer, organ etleri, kuru baklagiller, ceviz, badem ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Bitkilerde bulunan formunun biyoyararlığı (vücut tarafından kullanım oranı) düşüktür.

Folik asit molekül olarak birkaç parçadan oluştuğu için ısının etkisi ile kolaylıkla parçalanır. Pişirme ısı derecesi arttıkça ve pişirme süresi uzadıkça folik asit kaybı artmaktadır. Ayrıca pişirme şekilleri de kaybı etkilemektedir. Kızartma yöntemi ile kayıp daha azken, sulu pişirme yönteminde daha çok olmaktadır. Ayrıca pişirme suyunun atılması ile kayıp daha fazla olmaktadır. Kısa sürede, az suda, suyunu atmadan yapılan pişirme yönetimi en doğru olandır.

Günlük alınması gereken folik asit miktarı

Folik asitin daha yararlı olması için günlük beslenme planı içerisinde C vitamini alımı da çok önemlidir. Bir yetişkinin günlük folik asit ihtiyacı ortalama 400 mcg’dır. Hipertroidizm, karaciğer hastalıkları, hemolitik anemi, emilim bozuklukları, hamilelik dönemi ve emziklilik döneminde günlük gereksinim artmaktadır.

Gebelikte folik asit

Hamilelik dönenimde plesantanın büyümesi, uterusun genişlemesi ve kan hacminin artmasından dolayı folik asit gereksinimi artmaktadır. Folik asitin hamile kadın ve fetüs fizyolojisinde DNA sentezi ve hücre bölünmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Eksikliğinde beyin ve omuriliğin konjenital (doğumsal) anormalliği sonucunda nöral tüp defekti (NTD) ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hamilelik döneminde ve hamilelik öncesi dönemde de ek olarak folik asit kullanmak çok önemlidir. Bu mikta rda günlük gereksinime ek olarak 200 mcg ‘dır. Yani hamilelik döneminde güvenilir alım günde 600 mcg ve üst alım düzeyi günde 1000 mcg olarak bilinmektedir. Artan bu gereksinim tek başına diyet ile karşılanması mümkün olmadığı için tablet olarak verilmesi gerekmektedir.

03.01.2020




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız