Bağırsak düğümlenmesi, sindirim sistemi sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur. Bağırsakların kendi üzerine dönmesi veya başka bir bağırsağa dolanması sonucunda oluşur. Bu durum, bağırsaklardaki kan akışını engelleyebilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Bağırsak düğümlenmesi nedir?

Bağırsak düğümlenmesi, bağırsakların birbirine veya kendi üzerine dönmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, bağırsaklardaki kan akışını engelleyebilir, bağırsak duvarlarında hasara ve doku ölümüne neden olabilir. Bağırsak düğümlenmesi acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.

Bağırsak düğümlenmesi genellikle ince bağırsaklarda meydana gelir ancak kalın bağırsaklarda da nadir durumlarda görülebilir. Düğümlenme, bağırsakların hareketlerini bozabilir, besinlerin geçişini engelleyebilir ve kan akışını keserek bağırsak dokularının hasar görmesine yol açabilir.

Bağırsak düğümlenmesi belirtileri

Bağırsak düğümlenmesi, çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir.

• Şiddetli karın ağrısı: Bağırsak düğümlenmesi, şiddetli ve sürekli karın ağrısına neden olabilir. Bu ağrı, genellikle karın bölgesinin belirli bir bölümünde yoğunlaşır ve zamanla şiddetlenir.
  • Bulantı ve kusma: Bağırsak düğümlenmesi olan kişilerde bulantı ve kusma da sık görülen belirtilerdir.
  • Gaz ve şişkinlik: Bağırsak düğümlenmesi olan kişilerde gaz birikimi ve şişkinlik hissi de sıkça görülür. Karında gerginlik ve dolgunluk hissi oluşabilir.
  • İshal veya kabızlık: Bağırsak düğümlenmesi bazen bağırsak hareketlerini etkileyerek ishal veya kabızlığa neden olabilir. Bu, kişinin normal dışkılama alışkanlıklarında değişikliklere yol açabilir.
  • Kanlı dışkı: İlerlemiş durumlarda bağırsak mukozasında hasarlanmaya bağlı kanamalar görülebilir.
  • Ateş: İlerlemiş vakalarda görülür.

Bağırsak düğümlenmesi nasıl anlaşılır?

Yukarıda belirtilen şikayetlerin birinin veya birkaçının var olması durumunda bağırsak düğümlenmesi olasılığı düşünülmelidir. Bu durumda, doktora başvurmak ve detaylı bir değerlendirme yapılması önemlidir. Tanı genellikle fiziksel muayene, görüntüleme testleri ve bazen de endoskopi veya kolonoskopi gibi prosedürlerle konulur.

Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi

Bebeklerde bağırsak düğümlenmesi nadir görülen bir durumdur ancak ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu durum genellikle doğuştan gelen bir anormallik veya bağırsaklardaki yapısal bir sorun nedeniyle oluşur. Karın şişliği, kusma, beslenme güçlüğü, kanlı dışkı, huzursuzluk gibi belirtiler fark edildiğinde derhal bir uzmana başvurulmalıdır.

Yetişkinlerde bağırsak düğümlenmesi

Geçirilmiş karın içi ameliyatlar sonrası gelişen yapışlıklıklar, karın içi enfeksiyonlar, kalın veya ince bağırsak tümörleri, bağırsağın yapısal anormallikleri, bağırsak sıkışması gelişen karın duvarı fıtıkları gibi nedenler yetişkinlerde en sık görülen bağırsak düğümlenmesi nedenleridir.

Bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçer mi?

Bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçmez. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir. Düğümlenen bağırsak, zamanla daha fazla hasar görebilir ve doku ölümü meydana gelebilir. Bu nedenle, bağırsak düğümlenmesi belirtileri fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulması önemlidir.

Bağırsak düğümlenmesi tedavisi

Bağırsak düğümlenmesi tedavisi genellikle acil bir cerrahi müdahale gerektirir. Genel prensip, düğümlenen bağırsak segmentinin düzeltilmesi, kanlanmasının sağlanmasıdır. Ayrıca altta yatan ve düğümlenmeye neden olan patolojinin de tedavi edilmesi gerekir. Bazen geri dönüşümsüz olarak dolaşımı bozulan bağırsak segmentinin alınması da gerekebilir.

Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı açık veya laparoskopik olarak gerçekleştirilebilir. Laparoskopik yöntemde, karın bölgesine küçük kesiler yapılır ve özel cerrahi aletlerle düğümlenen bağırsak bölgesine erişilir. Düğüm çözülerek bağırsaklar normal pozisyonuna getirilir ve gerekirse hasar görmüş doku temizlenir.

Bağırsak düğümlenmesi ölümcül müdür?

Bağırsak düğümlenmesi ciddi bir durum olup, tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Düğümlenen bağırsak, kan akışının kesilmesi sonucu doku ölümüne, bağırsağın delinmesine ve karın içinde enfeksiyonlara, peritonit tablosuna neden olabilir. Bu da hayati organların fonksiyonlarını bozabilir ve hayati risklere yol açabilir. Erken teşhis ve hızlı müdahale ölüm riskini azaltır ve komplikasyonları önler.

Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı sonrası beslenme

Bağırsak düğümlenmesi ameliyatından sonra dikkatli bir izlem ve uygun beslenme önemlidir. İyileşme sürecinde, hastalar genellikle bir süre boyunca sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenir ve daha sonra yavaşça normal diyetlerine geçer. Bu, bağırsakların iyileşmesine yardımcı olur ve sindirim sisteminin yavaşça normale dönmesini sağlar. Tedavi süreci hastanın durumuna ve ameliyatın karmaşıklığına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle hastaların ameliyat sonrası diyet planı hakkında detaylı bilgi alması ve doktorunun önerilerine uyması önem taşır.

Uzm. Dr. Tufan Hacıahmetoğlu
Bayındır İçerenköy Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı