Arpacık, genellikle göz kapağı ve göz kapağı çevresinde oluşan şişlik- kızarıklık ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir. Sivilce benzeri kırmızı bir yumrudur.

Arpacık neden olur?

Arpacığa genellikle göz kapağındaki yağ bezlerinin enfeksiyonu neden olur. Bu enfeksiyonların çoğundan sorumlu bakteri stafilokoktur.

Arpacık çeşitleri nelerdir?

İki tür arpacık vardır.

  • Dış arpacık: Kirpik dibinde başlayan arpacıktır. Çoğunlukla kıl kökünde oluşan iltihap sonucu gerçekleşir. Sivilce gibi görünebilir.
  • İç arpacık: Göz kapağı içinde görülen arpacıktır. Çoğunlukla göz kapağında yağ üreten bir bezde oluşan enfeksiyon sonucu gerçekleşir.


Arpacık belirtileri nelerdir?

  • Ağrı ve şişlik
  • Gözde sulanma
  • Gözde batma hissi
  • Acı ve kaşıntı
  • Göz çevresinde sarı iltihap


Arpacık tedavisi

Çoğu durumda, arpacık özel bir tedavi gerektirmez. Genellikle kendiliğinden kaybolur. Bazen tekrarlamalar sık görülür. Sık tekrarlayan arpacıkların bir kısmında görme bozukluğu tespit edilmiştir. Genelde zararsız olan arpacık için mutlaka göz sağlığı ve hastalıklarına görünmek gerekir.

  • Medikal tedavi: Doktorunuz göz kapağınıza uygulanacak antibiyotikli göz damlaları veya topikal antibiyotikli kremleri reçete edebilir. Göz kapağınızın enfeksiyonu devam ederse veya göz kapağınızın ötesine geçerse, doktorunuz tablet şeklinde antibiyotiklerde önerebilir.
  • Cerrahi: Arpacık kendiliğinden temizlenmezse doktorunuz boşalması için küçük bir kesi yapabilir. Bu iyileşmeyi hızlandırmaya yardımcı olur, ağrı ve şişliği hafifletir.


Arpacık düzelene kadar aşağıdaki yazılanlara dikkat ediniz:

  • Arpacığa dokunmayın: Arpacığı açmaya ya da akıtmaya çalışmayın. Bunu yapmak, enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir.
  • Göz kapağını temizleyin: Etkilenen göz kapağını hafif sabun ve su ile hafifçe yıkayın.
  • Gözünüzün üzerine ılık bir bez yerleştirin: Ağrıyı gidermek için temiz bir bezi sıcak su ile ıslatın. Bezi sıkın ve kapalı gözünüzün üzerine koyun. Isısını kaybettiğinde havluyu tekrar ıslatın. 5 ile 10 dakika boyunca devam edin. Daha sonra hafifçe göz kapağına masaj yapın. Bunu günde iki - üç defa tekrarlamak, biriken iltihabın kendiliğinden tahliye olmasını sağlayabilir.
01.07.2021




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız