Hepimiz, sürekli kafasında hep bir şeyleri düşünüyor, işlerimizi yetiştirmek için planlar yapıp duruyoruz. Bu durum, strese girmemize ve bunun sonucunda da uykusuzluk sorunu yaşamamıza neden olabiliyor. Günlük yaşantı içerisinde bir yetişkinin günde 7-9 saat arasında uyuması öneriliyor. Ancak burada önemli nokta, ‘uykunun kalitesi’ oluyor. Kişinin kalitesiz bir uyku sürecinde olması birçok hastalığı da beraberinde getiriyor.

İştah hormonu artıyor
Uykusuzluğun neden olduğu sağlık sorunlarından biri de şişmanlık olarak karşımıza çıkıyor. Uykusuzluk, vücut yağ depolarını ve iştah mekanizmasını kontrol eden leptin ve grelin hormonlarının salınımında sorunlara yol açabiliyor. Uykusuzluk ile iştahı ve besin alımını arttıran grelin hormonu seviyeleri artarken, tam tersi etkiye sahip leptin hormonu baskılanıyor ve bunun sonucunda şişmanlık riski artıyor.

Şişmanlık ise beraberinde başka hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor. Alınan aşırı kilolar; kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, eklem hastalıkları, diyabet gibi birçok sağlık sorununa davetiye çıkarıyor.

Uykusuzluk sorunun çözümünde ilk adım, altında yatan bir hastalık varsa onu tedavi etmektir. Yanı sıra beslenme planında yapılacak birkaç değişiklik de bu tedavi sürecine destek olur.

"Uykusuz her gece" diyenlere öneriler
- Kilo problemi varsa öncelikle fazla kilolarınızdan kurtulun.
- Akşam yemeklerinden sonra alkol ve kafein içeriği yüksek olan besinlerden uzak durun
- Yatmadan önce ılık bir bardak süt içmek, uykuya dalma sürecini kolaylaştırabilir.
- Gün içinde egzersiz yapmak, hem kilo kontrolü için hem de sağlıklı uyku için fayda sağlar.
- Daha rahat uykuya dalmak için bitki çayları da tüketilebilir. Hafif sedatif (rahatlatıcı) etkisi olduğu bilinen melisa çayı, papatya çayı, ıhlamur çayı tüketilebilir. Ancak burada dikkat edilecek önemli nokta; poşetli olan hazır çaylardan alıp içmektir. Açık olarak satılan bitki çaylarının, fayda sağlamak yerine zararlı etkilere sahip olabileceği unutulmamalı.

Dyt. Ayşe Korkmaz
Bayındır İçerenköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü