Yazın gelmesi ile sıcakların artması bazı mikroorganizmaların hayatımızı  etkilediği riskleri de beraberinde getirir. Sicak hava bakterilerin daha hizli ve fazla cogalmasini saglar. Sıcak nedeni ile gıda hijyenini sağlayabilmek daha zorlaştığı gibi, seyahatleri getirdiği riskler, havuzlardan alabileceğimiz mikroorganizmalara bağlı hastalıklara karşı risklerimiz de artar.
Yaz dönemi ishalleri: İshal günde 3 veya daha fazla sayıda sulu dışkılama halidir. Bakterilerin yol açtığı ishaller iki şekilde olur. Ya mikroorganizmayı gıda veya sıvı tüketimi sırasında ağız yolu ile alırız ve barsakta  hastalık oluşturur. Ateşin eşlik edebildiği , dışkıda kan ve iltihabın olabildiği enfeksiyonlar şeklinde seyreder. Ya da daaha sıklıkla uygun olmayan koşullarda bekleyen gıdalarda mikroorganizma toksin üretir ve biz bu toksini alırız. Bu durumda hastalık genellikle bulantı kusma ile başlar , her zaman ishal eşlik etmeyebilir. Genellikle kısa sürede hastalık kendini toparlar. Yaz dönemi bazı viral sebepli ishaller açısından da risklidir. Gıda ve sıvı yolu ile alınan viral etkenler genellikle ateşsiz ishal yaparlar. 1 haftaya kadar ishal süresi devam edebilir.
İshal ve kusmaların bizi korkutan tarafı öncelikle sıvı ve mineral kaybıdır. Özellikle 5 yaş altı çocuklar, ileri yaştakiler ve kronik hastalıklara sahip kişilerde ishal nedeni ile oluşan sıvı kaybı tehlikeli olabilir.  Ateşin eşlik ettiği, sıvı kaybının fazla olduğu durumlarda doktora başvurmak uygun olacaktır.
Korunmafda öncelik kişisel hijyene ve gıda hijenine dikkat etmektir.
Eğer seyahatteyseniz:
- İyi pişmiş ve sıcak servis yapılan yiyecekleri seçin (çorba, pilav, makarna),
- Meyve, fındık ve kalın kabuklu sebzeleri yiyin, kendiniz soyun,
- Konserve yiyecekleri tercih edin,
- Her fırsatta ellerinizi yıkayın,
- Eğer öneriliyorsa proflaktik ilaç kullanın,
- Lifli, çiğ sebze ve salatalardan kaçının,
- İnce kabuklu meyvelerden kaçının,
- Pişmemiş-çiğ, az pişmiş et ve et ürünlerinden, krema, mayonezli salatalardan kaçının,
- Kirletilmiş bölgelerde yakalanan ve az pişmiş deniz ürünlerinden kaçının,
- Pastörize edilmemiş süt ürünleri kullanmayın, yumuşak peynirleri yemeyin,
- Rus salatası gibi çiğ materyal içeren ve elle hazırlanan yiyeceklerden kaçının,
- Sokakta satılan yiyecekleri kullanmayın.
Yazın gorülebilen viral enfeksiyonlar:
- Hafif -orta şiddette boğaz ağrısı, burun akması veya kusma ishal ile seyeredebilen ancak nadiren daha ciddi klinik tablolara yol açabilen enterovirus’lere bağlı hastalıklari yazın sıklıkla görebiliriz.
- El-ayak hastalığı olarak bilinen ağız içinde, el ve ayaklarda yaralarla seyreden oldukça bulaşıcı olan viral hastalıklar gorülebilir.
- Parainfluenza 3 e bağlı bazen sadece soguk algınlığı şeklinde zaman zaman da krup,  bronşit şeklinde enfeksiyonlar görülebilir.
- Özellikle yaz başlangıcında adenoviruslara bağlı ateş-boğaz ağrısı şeklinde enfeksiyonlar görülebilir.
Diğer enfeksiyonlar :
- Yazın su , kum veya kire bağlı kulak kanalında enfeksiyon gelişme sıklığı daha fazla olabilir.
- Aynı zamanda yaz aylarında cilt ve cilt altı dokuda enfeksiyonları daha fazla görebiliriz
- Temiz olamayan sularda veya yeterince temizlenmeyen havuzlarda yüzmeye bağlı göz enfeksiyonları veya parazitiklere bağlı enfeksiyonlar görülebilir.   
Bayındır Hastanesi
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız

yukarı git