Rozasea (gül hastalığı / gülleme hastalığı), yüz ve göz bulguları ile ortaya çıkan kronik tekrarlayıcı bir rahatsızlıktır. Özellikle yüzün orta kısmında yer alan kızarıklık, yüzeyden kabarık sivilcemsi oluşumlar, damar genişlemeleri ile seyreder. Uzamış vakalarda burun ya da çene gibi alanların, bölgesel büyümesi ile sonuçlanabilir.

Açık ten rengine sahip kişiler rozasea geliştirmeye daha yatkındır. 30 yaş ve üzeri özellikle kadınlarda daha çok görülür. Yapılan çalışmalar özellikle fazla kilo, sigara içimi ve alkol tüketimi ile hastalık arasında ilişki olduğunu göstermiştir.

Rozasea sebepleri arasında, bağışıklık sistemi ile ilgili değişiklikler, ultraviyole hasarı ve damarsal değişiklikler sayılabilir. Ciltte yaşayan saprofitik akarlardan olan ve yağ bezlerine yerleşen Demodex mikroorganizmaları da rozasea hastalarında artmış oranda saptanmıştır.

Sık ve uzamış yüz kızarıklığı rozaseada sık görülen bir tablodur. Özellikle acılı, ekşili, baharatlı yiyecekleri sık tüketenlerde, ortam sıcaklığı yüksek ya da çok düşük bölgelerde yaşayanlarda, güneş maruziyeti sonrası ve alkol tüketimi ile cilt kan akımı artarak rozasea şiddetlenebilir. Ailesinde rozasea olanlarda hastalık belirme ihtimali daha yüksektir.

Hastalık genellikle yüzünün orta kesiminde olan kızarıklık ile başlar. Zaman içerisinde ergenlik sivilcesine benzer kızarık ya da iltihaplı oluşumlar olabilir. Etkilenen bölgede çalı süpürgesi şeklinde damar genişlemeleri olabilir. Hastalar genellikle yanma ve batma hissederler. Uzamış vakalarda geçmeyen ödem ve fima olarak isimlendirilen burun ya da çene bölgesi gibi alanların bölgesel genişlemesi, büyümesi izlenebilir.

Cilt genellikle kuru ve hassas görünür. Bu hasta zemin üzerine kişiler ne sürerlerse sürsünler ciltlerinin daha da kızardığını, daha çok yandığını ve şiştiğini ifade ederler.

Bu tür durumlarda, hastalar mutlaka dermatoloğa başvurmalı ve kendileri için uygun olan bakım ürünleri ile kullanılması gerekli ilaçları dermatolog kontrolünde başlamalıdır. Tedavide dışarıdan sürmeli ilaçlar olabileceği gibi tablet şeklinde tedaviler de kullanılabilir. Demodex mikroorganizmasının  tedavisi faydalı olabilir. Güneşten korunulması olmazsa olmaz olan şarttır. Damar genişlemeleri için vasküler lazerler kullanılabilir.

Yaşam şartlarının, diyetin ayarlanması ve hastalığı artıran faktörlerden uzak durulması tedavinin ana unsurlarındandır. Fima (bölgesel büyüme) gelişen olgularda cerrahi ya da lazer tedavileri ile büyümüş dokuların küçültülmesi yapılabilir.

16.08.2018




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız