Kimler Kesinlikle Oruç Tutmamalı? Nedenleri Nelerdir?
Aktif ülseri olanlar ülseri kanayabileceğinden ve mide ameliyatı geçirmiş olan kişiler oruç tutmamalıdır. Ameliyat ile midesinin bir bölümü alınanlar yeterli gıda alamayacağı için kan şekerlerinde ani düşmeler yaşayabilirler. Senkop ve bayılma geçirebilirler. Aktif karaciğer hastaları ve sirozu bulunanlar da oruç tutmamalıdır. Karaciğer kan regülasyonunu sağlayabilmesi için sağlıklı olmalıdır. Ayrıca şeker hastalarının da oruç tutmaması gerekir.
Ramazan Ayında Hastanelere En Çok Hangi Tablolar Nedeniyle Başvuruluyor?
İftardan sonra aşırı şişkinlik ve reflü semptomları ile başvuruyorlar. Safra kesesinde taş olanlar da bazen şiddetli kolik ağrı ile acile gelebiliyor. Gündüz çok susayanlar, iftarda kontrolsüz soğuk su içenler ishal ve kusma ile gelebiliyor.
Düzenli İlaç Kullananların Ramazan’da Ne Yapmaları Gerekiyor?
Eğer tek doz veya 2 doz şeklinde ilaçlarını alabiliyorsa iftar ve sahurda alabilirler. Mutlaka sahura kalkmaları gerekir.
Ramazan Ayında Sindirim Sisteminde Hangi Faktörlere Bağlı Olarak Hangi Sorunlara Rastlanıyor?
Sağlıklı kişilerde sorun yaşanmaz. İftarda aşırı yemek şişkinliklere sebep olur.
Su Tüketiminin Azalması Bağırsakları Nasıl Etkiliyor? Bu Sorunların Önüne Geçmek İçin Neler Yapılabilir?
İftar ve sahur arası normal su tüketimi olursa ve kronik böbrek yetmezlği yok ise (bunlar da oruç tutamaz) vücut su dengesini ayarlar. Unutulmaması gereken; su vücütta tuz ile birlikte tutulur. Sahurda 4-5 zeytin veya tuzlu bir şeyler ve çay gün boyu susuzluğu önleyebilir.
Sindirimi Rahatlatmak İçin İftarda, Sahurda Ve İkisi Arasında Beslenme İle İlgili Önerileriniz Nelerdir?
Kimse yapmıyor ama yemeğimizi bölerek iftar sahur arasına paylaştırmalı ve ara öğünler yapmalyız.
Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları Olanlar Ramazan'da Nelere Dikkat Etmeli? (reflü, Gastrit, Kabızlık, İshal, Spastik Kolon, Karaciğer, Safrakesesi Hastalıkları Gibi)
Reflüsü, gastriti olanlar sahurda mutlaka ppı (asit baskılayıcı) kullanmalıdır. Sahurdan sonra mümkün  ise hemen yatmamalıdır. Spastik kolona açlık iyi gelecektir. Kabızlık varsa mutlaka bol su ve sebze yemeli, düzenli yürüyüşler yapmalıdır. İlk 3 günde herkeste kabızlık olabilir. Makatta acıma yanma olursa sıcak suya oturmak gerekebilir.
Oruç Tutan Kişinin Sigara İle İlişkisi Nasıl Olmalıdır? İftarın Sigara İle Açılması Nelere Neden Olabilir?
Yemek yemeden asla sigara içilmemelidir. Kan şekeri düşük olduğundan buna hipoksi de eklenince  ani spazmlar ve senkoplar görülebilir. Normalde içtiği sigara sayısını iftar sahur arasında 1/3 ile sınırlandırmak gereklidir.
Ramazan’da En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?
Acıkacağım duygusu ile çok yemek .
Sindirim Sistemini En Çok Rahatsız Eden Gıdalar Nelerdir?
Yağlı gıdalar özellikle uzun açlıktan sonra pankreatite sebep olabilir.
Sindirimi Kolaylaştıran Seçenekler Nelerdir?
Mutlaka çorba ile başlamak, az yağlı gıdaları tercih etmek, yemek arasında çok su içmemek, mümkünse iftar yemeğini bölerek yemek, yemekten 2 saat sonra yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştıracaktır.

Uzm.Dr. Yüksel Ateş
Bayındır Söğütözü ve Kavaklıdere Hastanesi