Özellikle son 2 yıldır hayatımızı değiştiren pandemi ile birlikte alınan kiloların bir an önce verilmesi için popüler diyetlere, içeriği bilinmeyen çaylara ve ilaçlara olan ilgi artış gösterdi. Ancak pandemi sürecinde gerek hastalığa yakalanmamak, gerek hastalık sürecini hafif atlatmak, gerekse hastalık sonrasında sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Gerçekler böyle olunca çoğunlukla mucize adı verilen popüler diyetlere yönelmek hiç de sağlıklı bir davranış şekli olmayacaktır..

Hızlı kilo vermeyi vadeden popüler diyetler

Diyet yöntemlerinin bazıları kısa sürekli popüleritesi olan yöntemleridir. Bu tür diyetlerin ya protein içeriği yüksek (Karatay, Atkins, Dukanİsveç, South Beach vb.) ya da Pritikin gibi tek tip besin tüketimi şeklinde olan diyetler olduğu görülmektedir.

Protein içeriği yüksek diyetler et çeşitleri, süt ve ürünleri açısından zengin diyetlerdir. Bu besinlerin aynı zamanda doymuş yağ içerikleri de yüksektir. Bu nedenle bu tür diyetler uzun süre yapıldığında kalp ve damar sağlığı açısından tehlike oluştururlar. Ayrıca bu tür diyetlerde günlük vitamin ve mineral ihtiyacı için gerekli olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi yasaklanmıştır. Bu nedenle uzun süre uygulanması kesinlikle önerilmemektedir.

Tek tip bir besin tüketilmesi mantığı ön planda diyetlere örnek olarak Pritikin diyeti gösterilebilir. Pritikin diyeti, 1960'larda geliştirilmiş olan yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı, orta seviyeli egzersiz içeren bir yaşam tarzı diyetidir. Diyette hayvansal proteinler, yumurta, işlenmiş tahıllar ve şeker yerine, tam tahıllar, sebze ve meyve tüketimine izin veren bir diyet şeklidir. Pritikin diyeti temelde bir başka popüler program olan Atkins diyetinin tersidir. Atkins diyetinde yağ ve protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşükkken, Pritikin programında yağ ve protein oranı düşük ve tam tahıllı doğal kompleks karbonhidratların oranı yüksektir. Bu diyet şeklinde günlük beslenme içerisinde önemli olan protein ve özellikle B-12 vitamin içeriği açısından zengin olan hayvansal besinler kısıtlanmaktadır. Bu durum da uzun vadede başka sağlık sorıunlarına yol açabilmektedir.

Zaman zaman popüler olan diyetlerin hepsine genel olarak baktığımızda uzun süreli uygulanması zor olan diyetlerdir. Ayrıca bu tür diyetler sürekli uygulandığında sağlık açısından tehlikeli olduğu görülmektedir. Kişinin içinde bulunduğu sağlık sorunu bu tür popüler olan diyetleri yapmasına engel olabilir hatta genel sağlık durumu üzerinde olumsuz yönde etki gösterebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bireylerin içinde bulundukları sağlık durumlarını, yaşam şekillerini dikkate alacak şekilde bir beslenme planı uygulamaları önem taşır. Ayrıca sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı haline gelebilmesi için sağlıklı besleme konusunda eğitim almak ve sürekliliğini sağlamak da çok önemlidir.

İlginizi çekebilir: Sağlıklı Kilo Verme Yöntemleri

24.02.2022




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız