Sindirim, ağızdan başlayarak bağırsak sonuna dek uzanan tüp şeklinde bir sistem. Üst kesimde yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının (duodenum) başlangıcı, orta kesimde duodenumun orta ve son kısmı ile jejunum ve ileum olarak anılan ince bağırsaklar bulunuyor. Sindirim organının son bölümünü ise kalın bağırsaklarımız yani kolon segmentleri oluşturuyor. Sindirim kanalının incelenmesinde kullanılan gastroskopi (endoskopi) yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının başlangıcını gösterirken, kolonoskopi ise kalın bağırsakların tamamının incelenmesini sağlıyor. Bu kesimler arasında kalan ve 4.5 – 6 metre uzunluktaki duodenum ve ileumdan oluşan ince bağırsakların ise endoskopik yöntemle kolayca incelenmesini sağlayan bir metot mevcut değil. Bu nedenle, ince bağırsakların incelenmesinde artık Kapsül Endoskopi yöntemi tıbbın kullanımına girdi. Bu amaçla geliştirilmiş olan kapsül, iri bir hap büyüklüğünde. Üzerinde ışık kaynağı var ve bir kameraya sahiptir. Bu yöntem, Kablosuz Endoskopi, Kapsül Enteroskopi isimleriyle de tanımlanabiliyor.

Prof. Dr. Ahmet Kemal Gürbüz
Bayındır Hastanesi İçerenköy