Coronavirüs nedir?
Coronavirüsler (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi solunum yolu hastalıklarına kadar geniş spektrumda hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Coronavirüsler nasıl bulaşır?
Coronavirüsler zoonotiktir, yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaşırlar. Ayrıntılı araştırmalar sonucu SARS-CoV'nin misk kedilerinden insanlara, MERS-CoV'un ise develerden insanlara bulaştığı tespit edilmiştir. Bilinen birkaç coronavirüs henüz insanları enfekte etmeden hayvanlar arasında dolaşmaktadır. Ancak hayvanlar arasında dolaşan coronavirüsler zaman içinde değişim göstererek insana bulaşma yeteneği kazanabilirler.

Yeni coronavirüs (2019- nCoV) olarak adlandırılan virüs, daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir suştur. Virus insandan insana esas olarak enfekte olmuş bir kişiyle temas ya da öksürük veya hapşırık sırasında ortaya çıkan solunum damlacıkları yoluyla bulaşır. Kuluçka döneminin mevcut tahminleri 2-14 gün arasında değişmektedir .

Coronavirüs evcil hayvanlardan bulaşır mı?
2019-nCoV'nin hayvan kaynağı henüz tanımlanmamıştır. Ancak bu, herhangi bir hayvandan veya evcil hayvanlardan 2019-nCoV bulaşabileceği anlamına gelmez. Kediler ve köpekler gibi evcil hayvanların 2019-nCoV ile enfekte olduğuna veya virüsün bu hayvanlar arasında yayıldığına dair hiçbir kanıt yoktur.

Coronavirüs ne kadar tehlikelidir?
2019-nCoV ile ilişkili enfeksiyon hastalığı tüm yaş gruplarını etkileyebilir. Belirtileri arasında ateş yüksekliği, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyon pnömoniye, ciddi akut solunum sendromuna, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir. Hastalığın, altta yatan kronik hastalığı (diyabet, kronik kalp hastalıkları vb.) olan kişilerde daha ciddi seyredeceği ön görülür.

Kimler risk altındadır?
2019-nCoV virüsünün dolaştığı bir bölgede yaşayan veya seyahat eden insanlar enfeksiyon riski altındadır. Şu anda virus, enfekte kişilerin büyük çoğunluğunun bildirildiği Çin'de bulunmaktadır. Diğer ülkelerde yaşayan ve virüs ile enfekte olanlar, Çin’e son zamanlarda seyahat öyküsü olan veya hastalığı olan kişiyle yakın temas öyküsü olan kişilerdir. 2019-nCoV ile hasta olan kişilere bakan sağlık çalışanları yüksek risk altındadır ve uygun enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleriyle kendilerini korumalıdır. Çin'de virüsün dolaştığı alanların dışında yaşayan insanlar 2019-nCoV ile enfeksiyon riski altında değildir.

Grip ya da soğuk algınlığından farkı nasıl anlaşılır?
2019-nCoV enfeksiyonunda, grip veya soğuk algınlığında olduğu gibi genellikle ateş, öksürük ve burun akıntısı gibi solunum şikayetleri görülür. Birçok yakınma benzer olsa da, bu hastalıklar farklı virüslerden kaynaklanır. Benzerlikleri nedeniyle, hastalığı sadece şikayetlere dayanarak tanımlamak zor olabilir. Bu yüzden birinin 2019-nCoV olup olmadığını doğrulamak için laboratuvar testleri gereklidir.

Coronavirüsten korunma yöntemleri nelerdir?
Dünya Sağlık Örgütü'nün enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart önerileri arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması yer alır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişiler ile yakın temastan kaçınmak gerekir. Ateş, öksürük ve nefes darlığı olan kişiler erken tıbbi yardım almalı ve önceki seyahat geçmişi sağlık uzmanıyla paylaşılmalıdır. Sağlık çalışanları, ateş ve akut solunum yolu hastalığı ile değerlendirilen hastalar için ayrıntılı bir seyahat öyküsü edinmelidir. Çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Hastalıktan korunmak için maske takılmalı mıdır?
Tıbbi maske takmak, bazı solunum yolu hastalıklarının yayılmasını sınırlamaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, tek başına bir maske kullanmak enfeksiyondan korunmayı garantilemez. El hijyeni dahil olmak üzere diğer önleme tedbirleri ile birleştirilmeli ve şüpheli ya da kesin tanı almış kişiler ile en az 1 metre mesafe olmalıdır. Maskelerin yalnızca solunum semptomu (öksürme veya hapşırma) olan kişilerin veya 2019-nCoV enfeksiyonundan şüphelenilen birine bakım veren kişilerin takması gerekir. 2019-nCoV enfeksiyonundan şüphe etmek için, 2019-nCoV'un bildirildiği bir bölgeye seyahat etmek veya Çin'den seyahat eden ve solunum semptomları olan biriyle yakın temas etmek gerekir.

Hastalık kargo paketleri ile bulaşır mı?
Diğer coronavirüslerle olan deneyimlerden, bu tür virüslerin zarf veya paket gibi nesnelerde uzun süre hayatta kalamadığı tespit edilmiştir.

Hastalığın tedavisi var mıdır?
2019-nCoV enfeksiyonu için aşı veya spesifik tedavi mevcut değildir; antibiyotiklerin hastalığın önlenmesinde ya da tedavisinde yeri yoktur. Tedavi hastanın şikayetlerine yönelik olan destek tedavisidir.

Uzm. Dr. Fatma Nur Özdoğan
Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı