Boyun omurlarının ilerleyen yaş, yanlış kullanım veya travmalar nedeniyle kireçlenmesi boyun ağrılarını artırıyor. Boyun ağrısının nedenlerinden bir diğeri de boyun fıtıkları... Boynumuz, boyun omurgaları, omurgaların kemik cisimleri arasındaki kıkırdak yastıklar ve kemik dokuları birbirine yapıştıran eklemler, bağlar ve boyun adaleleri ile bir bütün olarak çalışır. Bu sayede boyun omurları çok yönlü hareket imkanına sahiptir. Omurgamızın geneli ile ilgili ağrılardan en sık olanı bel ağrılarıdır. Boyun ağrıları, bel ağrılarından sonra ikinci sırada yer alır. Yüz kişiden 70’inde yaşamı boyunca yatıracak ciddiyette bir kez ciddi bel ağrısı olma olasılığına karşın; boyun ağrıları, bunun neredeyse onda biri kadardır.

Sonuçta bu her yüz kişiden 7-8’inde ciddi bir boyun ağrısı olacak demektir. Boyun ağrıları da bel ağrıları gibi her yaşta olabilecek bir sorundur ama görülme sıklığını arttıran birtakım nedenler de mevcuttur. Boyun omurlarının kötü veya yanlış kullanımından (boyun kütletme veya kırtlatma) ya da trafik kazası, yüksekten düşme gibi ciddi zedelenmeler, boyunla ilgili sorun oluşum riskini arttırır. Ev işleri, dikişnakış, temizlik, perde asma, silme gibi ev içi faaliyetleri ile bilgisayar başında yoğun çalışma gerektiren işler boyun ağrılarını arttırıcı başka nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaş arttıkça boyun omurlarının kireçlenmesi de boyun ağrılarına neden olur. Bu grup hastalarda boyun hareketleri kısıtlı hale gelir ve ağrı mevcuttur. Bu ağrı bazen baş ağrılarına bile neden olabilir.

Boyun fıtığı nedir?
Boyun fıtığı, boyun omurlarının arasındaki kıkırdak yastığın omurilik veya sinir kanalına doğru yer değiştirmesi sonucu kola giden sinir köklerine ve/ veya omuriliğe baskı yapması ile oluşan hastalığa denir.

Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Hastalar genellikle tek bir kola doğru yayılan ağrıdan şikayet ederler. Ağrı, parmak uçlarına kadar yayılır ve uyuşma ile beraber olabilir. Ağrının yayıldığı kolda kuvvet kaybı yaşanabilir. Hastalar, fıtığın sinir sistemindeki seviyesine göre değişen şikayetlerde bulunur. Bu şikayetler; saç taramak için kolunu kaldıramamak, tornavida çevirememek, bileği yukarı kaldıramamak, ellerine aldıkları ağır cisimleri yere düşürmek olabilir. İleri dönemlerde koldaki zayıf kas eriyerek incelmeye de neden olabilir. Ağrı özellikle gece uykuda aşırı derecede artar ki bazı hastalar yatakta ağrı çekeceklerine koltukta uyumayı tercih ederler.

Boyun fıtığının tanısı nasıl konur?
Kesin tanı için manyetik rezonans (MR) adını verdiğimiz tetkikin yapılması gerekir. MR’ın olmadığı yerlerde bilgisayarlı tomografiden yararlanılabilir ama tanı gücü kısıtlıdır.

Boyun fıtığının tedavisi nasıl yapılır?
Şayet boyun fıtığı kolda kuvvet kaybı, kaslarda erime ve kolda incelme yapmamışsa genel olarak ameliyatsız yöntemlere öncelik vermek gerekir. Bu yöntemlerden ilki ilaç tedavisi olmalıdır. Hasta ve fıtıklaşmış kıkırdak sinir köküne basarak orada ödem oluşturduğu için ödemi alıcı ilaçlar ve kasılmış boyun kaslarını gevşeterek sinir üzerindeki kelepçeyi gevşeten kas gevşeticiler ilk planda düşünülmesi gereken ilaçlardır. İlaç tedavisine ek nadiren boyunluk ya da ‘kollar’ dediğimiz bazısı ambalaj sanayiinde kullanılan ve strafor kıvamında, bazısı da banyo süngeri kıvamında olan destek takılması da gerekebilir. 10-15 günde ilaca yanıt alınmazsa ve hala ağrı sızı var ama kuvvet kaybı yoksa fizik tedavi ikinci opsiyon olarak düşünülebilir. Başta kuvvet kaybı olsa dahi hastanın ağrısı fizik tedaviye de yanıt vermezse en son çare olarak ameliyat düşünülmelidir.

10 hastadan birine cerrahi tedavi 
Boyun fıtığı tedavisi mümkün, selim bir hastalıktır. Bel fıtıklarına göre nadir görünen boyun fıtığında, hastaların büyük çoğunluğu ilaç veya fizik tedavi yöntemlerinden yararlanırlar. Boyun fıtıklı hastaların ancak onda biri cerrahi adayı olur ki boynun önünden mikroskop ile yapılan başarılı bir ameliyattan sonra kısa sürede normal yaşamlarına dönebilirler.
02.11.2016




loading
x

Randevu Al

* listenenler dışındaki tarih ve saate randevu almak istiyorsanız lütfen 0850 911 0 911 numaralı çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz

Verdiğim kişisel veri ve iletişim bilgilerimin, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında Aydınlatma Metninde belirtilen amaç ve bağlı amaçlar dahilinde işlenmesine ve aktarılmasına muvafakatettiğimi beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş., Penta Sağlık Hizmetleri A.Ş., Bayek Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri ve İşletmeciliği A.Ş. (hepsi birlikte Bayındır Sağlık Grubu olarak anılacaktır) tarafından her türlü bilgilendirme, etkinlik, duyuru, anket, tanıtım, açılış, davet vb. hatırlatmaları ile diğer sair iletişim çalışmaları kapsamında tarafıma ticari elektronik ileti (arama, SMS, e-posta vb.) gönderilmesini kabul ediyorum.

Lütfen Üstteki Kutucuğu işaretleyiniz!

Hastanemizde kaydınız var ise direkt randevu alabilmek için tıklayınız