Astım nöbeti neye benzer?
Prof. Dr. Çelikoğlu astım nöbetini şöyle tarif ediyor: “Astımlının çektiği sıkıntıyı anlayabilmek için burnunuzu elinizle tıkayın ve gazoz içmek için kullandığınız bir pipetten nefes alıp vermeye çalışın. Astım nöbeti sırasında hastanın neler çektiğini hemen anlarsınız. Bir süre sonra pipeti bırakıp normal soluduğunuz zaman tedavi ile nefes yolu açılan astımlının mutluluğunu hissedebilirsiniz.”
Öksürük kesilmemeli
Astım kontrolünün amacının, nöbetleri tedavi etmek değil, nöbetlerin oluşmasını önlemek olduğunu söyleyen Çelikoğlu, “Bu bakımdan tedavinin esası uzun süre düzenli, enflamasyonu önleyici ilaç kullanmaktır.” diyor. Prof. Dr. Çelikoğlu, herhangi bir astım nöbetinde öksürük olsa bile asla öksürük kesici bir ilaç kullanılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.
Tanı almaktan kaçınmayın
Toplumda yüzde 5-10 oranında görülen astım hastalığının tanısında geç kalınmasının en önemli sebebi hastaların şikayetlerini önemsemeyerek doktora başvurmaması veya “Grip oluyorum” ya da “Bronşitim var” diyerek doktoru yanlış yönlendirmesi oluyor. Diğer taraftan astım kelimesi de hastaları çok ürkütüyor ve bu tanıyı kabul etmekten kaçınmalarına neden oluyor. Bu noktada doktor-hasta işbirliği çok önem taşıyor. Doktorun, astımın çoğu zaman çok hafif seyrettiğini ve başarı ile kontrol altına alınabildiğini hastasına açıklaması gerekiyor.
Astım teşhisinde hastanın tıbbi hikayesinin yanı sıra anne-baba veya yakın akrabalarında astım veya solunum şikayetlerinin olup olmadığı da dikkate alınıyor. Gece solunum probleminiz olup olmadığı, astım nöbetlerinin gündüz işlerinizi etkileyip etkilemediği ve şikayetleri kontrol etmek için doktorunuzun verdiğinden daha fazla dozda nefes açısı ilaca gerek duyup duymadığınız soruluyor. Bunun dışında göğüs röntgen filmi, kan tetkikleri, alerji deri testi ve solunum fonksiyon testlerinden yararlanılıyor. Bu tetkikler sayesinde astım ile diğer akciğer hastalıklarının ayrımı yapılıyor.
Zirve akım ölçümü
Çelikoğlu, “Doktorunuz size en uygun astım ilacını, sizin için en etkili dozda verecektir. Ayrıca evde kendi başınıza test yapmanız için ‘zirve akım ölçer’ini size verip, nasıl kullanacağınızı, hangi saatlerde ölçüm yapacağınızı öğretir. Böylece belirli zamanlarda kendi kendinize yaptığınız ölçümleri bir çizelgeye yazarak doktorunuza götürürsünüz. Zirve akım ölçümleri ilaçların sizdeki etkisini göstermesi bakımından çok yararlı olur. Bazı kimselerde hava yolları daraldığı halde şikayetleri çok az olabilir, hatta hiçbir sıkıntı duymayabilirler” diyor. Zirve akım ölçümlerinin düzenli kullanılması böyle şikayetsiz astım durumlarında tıkanıklığın başladığını gösteriyor. Böylece hastalık daha kötüye gitmeden hasta gerekli ilaçlara başlayabiliyor.
Astımın diğer tetikleyicileri
Geceleri uykuda mide asidinin yemek borusundan geçerek gırtlağa ulaşması sonucunda yaptığı tahriş astım nöbetlerine sebep olabiliyor. Yeni gelişen bir burun enfeksiyonu veya saman nezlesi astımın gidişini etkileyebiliyor. Burnunda polip bulunan astımlılarda aspirin alınca nöbetler ortaya çıkabiliyor. Aspirin ve romatizma ilaçları evvelce zarar vermediği halde günün birinde astım nöbetlerine yol açabiliyor. Yüksek tansiyon tedavisi için kullanılan beta-bloker adı verilen ilaçlar astım nöbetini başlatabiliyor.
Çelikoğlu, “Doktor bu durumları periyodik kontrollerinizde ortaya çıkarır. Kullandığınız ilaçların etkileri değişebilir. Bunların yerine başka ilaçların kullanılması gerekebilir. Size daha yararlı olabilecek astım ilaçları keşfedilmiş olabilir. Bütün bunlar düzenli olarak doktora gitmenin önemini vurgulayan faktörler” diyor.