Düşük-orta risk grubundasınız.
Risk skorunuz {{Risk_Score}} bulunmuştur. Bu skor, önümüzdeki 10 yıl içinde kalp ve damar hastalığından hayatınızı kaybetme, kalp krizi veya inme geçirme ihtimalinizin %{{Risk_Score}} olduğunu göstermektedir.
Kalp - damar hastalığı riski, bireyin belirli bir zaman aralığında damar sertliğine bağlı kalp ve damar hastalığı geçirme olasılığını ifade etmektedir. Bu riski hesaplamak adına da çeşitli risk modelleri geliştirilmiştir. Bu kapsamda Bayındır Sağlık Grubu’nun hayata geçirdiği Kardiyak Risk Analizi, Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından 30.08.2021 tarihinde tavsiye edilen SCORE2 modelini temel almaktadır. Bu risk skorlama sistemi, yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, sistolik kan basıncı değeri ve kolesterol düzeyi gibi kalp ve damar hastalıkları açısından risk yaratan parametreleri kullanarak, sağlıklı bireylerin (kalp damar hastalığı ya da diyabeti olmayan) 10 yıl içerisinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini hesaplamak için kullanılmaktadır.
Kalbinize İyi Bakın Uzun Bir Ömür Yaşayın
Aşağıda yer alan önerilerimizi uygulayarak ve düzenli kardiyoloji kontrollerini ihmal etmeyerek kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.
-
Bitkisel temelli beslenin ve kurubaklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya vb.) tüketimini artırın. Ayrıca kuruyemiş ile zenginleştirilmiş Akdeniz diyetinin, 5 yılın sonunda aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riskini %28 aşağı çektiğini unutmayın.
-
Günlük 30 gram tuzsuz karışık kuruyemiş tüketerek, aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riskini yaklaşık %30 azaltabilirsiniz.
-
Günlük 200 gram meyve ve en az 200 gram sebze tüketin.
-
Yüksek lif içeren tam tahıllı ekmek tüketin. Beyaz pirinç, makarna ve unlu mamullerin ise tüketimini azaltın. Günlük alınan her ekstra 7 gram lif, koroner arter hastalığı gelişme riskini %9 azaltır. Günlük alınan her ekstra 10 gram lif ise inme riskini %16, tip 2 diyabet gelişme riskini %6 aşağı çeker.
-
Yemeklerde hayvansal kaynaklı yağlar (tereyağı, kuyruk yağı) yerine bitkisel (zeytinyağı) yağlar tercih edin. Beslenme içerisinde yer alan doymuş yaş asitlerini, çoklu veya tekli doymamış yağ asitleri ile değiştirerek kalp ve damar hastalığı riskini azaltabilirsiniz.
-
Haftada 1-2 kez balık (tercihen yağlı) tüketin. Haftada en az 1 kez balık tüketimi koroner arter hastalığı riskini %16, haftada 2-3 kez balık tüketimi ise inme riskini %6 azaltır.
-
Kırmızı et tüketimini haftalık 350-500 gram (çiğ ağırlık) olacak şekilde kısıtlayın.
-
Şekerli içeceklerin (gazoz, kola, hazır meyve suları vb.) yanı sıra, reçel, pekmez, krema gibi yüksek şeker içeren yiyeceklerden kaçının.
-
İşlenmiş hazır etten (salam, sosis, sucuk, pastırma vb.) uzak durun.
-
Filtre edilmemiş kahveler (espresso, Türk kahvesi) yerine filtre kahve tercih edin. Günlük 3-4 bardağa kadar filtre kahve tüketimi zararsızdır.
-
Tuz tüketimini günlük maksimum 5 gram olacak şekilde kısıtlayın. Tuz alımının 2,5 gram azaltılması, aterosklerotik kardiyovasküler vakalarda %20 azalma sağlar.
-
Elektronik sigara dahil hiçbir tütün ürününü (sigara, puro, nargile vb.) kullanmayın ve sigara içilen ortamlarda bulunmamaya çalışın.
-
Günde en az 30 dakika, haftada en az 5 gün orta yoğunlukta (5 km/saat yürüyüş veya 15 km/saat bisiklet) aerobik egzersiz yapın.
* Bayındır Sağlık Grubu, sonucunuz ile ilgili sizinle iletişime geçecektir.
**Bu anket sonucunun doktor muayenesi yerine geçmeyeceğini, sadece kalp ve damar sağlığına dikkat çekilmek istendiğini hatırlatmak isteriz.